latinica  ћирилица
11/09/2024 |  09:10 ⇒ 09:42 | Autor: SRNA

Peleg: Nijedna država ne treba da se miješa u unutrašnje stvari druge zemlje

Ambasador Izraela u BiH i Albaniji Galit Peleg izjavila je da nijedna država ne treba da se miješa u unutrašnje stvari druge suverene zemlje, te poručila da u teškim vremenima kao što su ova postaje vrlo jasno ko su vam istinski prijatelji, a predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je pokazivao podršku Izraelu od samog početka.
Galit Peleg - Foto: Ustupljena fotografija
Galit PelegFoto: Ustupljena fotografija

- Smatram da nijedna država ne treba da se miješa u unutrašnje stvari druge suverene zemlje. Dakle, ja kao ambasador nemam šta da radim. U slučaju da se od nas traži da pomognemo, rado ćemo to učiniti, ali prvo moramo biti pozvani - poručila je Pelegova, u intervjuu Srni, odgovarajući na pitanje kakvo je njeno mišljenje o činjenici da se ambasadori i diplomatski predstavnici pojedinih zemalja direktno miješaju u unutrašnja pitanja u BiH.

PREDSЈEDNIK DODIK ЈE UVIЈEK ČVRSTO STAЈAO UZ IZRAEL

Pelegova je istakla da u posljednjih 11 mjeseci Izrael prolazi kroz jedan od najgorih perioda od Holokausta.

- Užasan napad terorista Hamasa iz Gaze na jug Izraela prošlog oktobra, kada je nastradalo više hiljada ljudi, poginulo, ranjeno ili oteto kao taoci, sve to je i danas prisutno u životima Izraelaca. Stotine hiljade Izraelaca moralo je da se evakuiše iz svojih domova i oni su i danas raseljeni u svojoj zemlji, hiljade se i dalje oporavljaju, mnogi imaju traume. Naravno, glavno pitanje koje nas brine je 100 talaca koji su i dalje u rukama monstruma.

Prošle subote, Odbrambene snage Izraela /IDF/ pronašle su tijela šest talaca koje su hladnokrvno ubili palestinski otmičari. Ti taoci su odvedeni živi 7. oktobra i uspjeli su da prežive i pored mučenja i užasnih uslova u kojima su državni dok nisu brutalno ubijeni. Ti događaji i dalje traju i zato 7. oktobar 2023. godine za nije gotov za Izrael - navela je Pelegova.

Ona je istakla da u teškim vremenima kao što su ova postaje vrlo jasno ko su vam istinski prijatelji, a predsjednik Dodik je pokazivao podršku od samog početka.

- I to javno! On nikad ne krije svoju podršku kao neki prijatelji Izraela koji biraju da tako rade, brineći se šta bi drugi rekli o njima. Čak i prije masakra u oktobru predsjednik Dodik uvijek je čvrsto stajao uz Izrael i protiv terorizma i vjerovao da Izrael ima pravo da se brani.

Mislim da njegov stav ima dosta uticaja na odnose između Izraela i Srpske. Šetajući ulicama Banjaluke može se osjetiti taj pozitivni stav, ne samo na političkom nivou. Isti utisak imam i kada razgovaram sa jevrejskom zajednicom u Srpskoj. Tako da kada treba pokazati zahvalnosti ja sam ponosna da to učinim javno, upravo kao što on čini za nas - naglasila je Pelegova.

MOŽE SE OČEKIVATI EKONOMSKA SARADNjA IZRAELA I SRPSKE

Pelegova je ukazala na rastuće interesovanje izraelskih preduzeća i investitora koji počinju da otkrivaju potencijal Republike Srpske.

- Svakako možemo očekivati ekonomsku saradnju Izraela i Republike Srpske. Znam za rastuće interesovanje izraelskih preduzeća i investitora koji počinju da otkrivaju potencijal Srpske. Postoji nova izraelska kibernetička akademija u saradnji sa lokalnim univerzitetom, u Banjaluku dolaze kompanije uglavnom iz oblasti poljoprivrede, turizma i energetike.

Mislim da Izraelci koji dolaze u Srpsku vide ne samo poslovne prilike, već i prijateljsko okruženje. A ovo je važan faktor posebno kada želite da uspostavite dugotrajne odnose. Takođe u poslu - istakla je izraelski ambasador u BiH.

ZAHVALNA VLASTIMA SRPSKE NA ZNAČAЈU KOЈI DAЈU SЈEĆANjU NA ЈEVREЈSKE ŽRTVE

Govoreći o njenoj posjeti Donjoj Gradini povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, Pelegova je navela da "kao ambasador jevrejske države vidi veliki značaj u učestvovanju u ovom memorijalnom događaju, kao što njen kolega u Zagrebu svake godine učestvuje na ceremoniji koja se odvija na drugoj obali rijeke u Јasenovcu".

- Gdje god da su Јevreji ubijeni, čast mi je i dužnost da budem tu i predstavljam svoju zemlju, kao ambasador, ali i lično, kao ćerka i unuka osoba koje su preživjele Holokaust. Ove godine sam prisustvovala svečanosti u Donjoj Gradini, po drugi put. Bila sam dirnuta kada sam vidjela zastavu Izraela na bini i slušala beogradskog rabina Asiela kako služi jevrejsku molitvu za pokojnike.

Za mene je biti tamo simbol pobjede da su Јevreji tamo ginuli, ali evo mene, nosim njihovu baklju poslije 85 godina i ja sam živi dokaz da smo pobijedili. Zahvalna sam vlastima Srpske što daju značaj sjećanju na jevrejske žrtve - naglasila je Pelegova.

"NE MOŽE SE SVAKI UŽASNI ZLOČIN U ISTORIЈI DEFINISATI KAO GENOCID"

Pelegova je istakla da je, kada je riječ o UN, veoma svjesna da su rezolucije izglasane u međunarodnim organizacijama, posebno kao na Generalnoj skupštini UN, često izraz političkih stavova, a ne nužno moralnih ili pravednih.

- To što se dogodilo u Srebrenici je užasno. Tu nema govora, niko u Izraelu ne potcjenjuje patnje žrtava toga što se tamo dogodilo. Oni koji su počinili te zločine morali su biti dovedeni pred lice pravde, a muškarci i dječaci koji su ubijeni biće uvijek prepoznatii upamćeni kao žrtve užasnog zločina. BiH mora da pamti žrtve Srebrenice i nauči lekcije prošlosti. Narodi u BiH predugo su patili i platili sa previše života u regionalnim i međunarodnim ratovima.

Nakon svega rečenog ne može se svaki užasni zločin u istoriji definisati kao genocid. Ljudi i narodi činili su genocid u novijoj istoriji, i Holokaust je jedan od njih, ali ne i jedini.

Što se tiče UN, veoma smo svjesni da su rezolucije izglasane u međunarodnim organizacijama, posebno kao na Generalnoj skupštini UN, često izraz političkih stavova, a ne nužno moralnih ili pravednih. Nažalost, u mnogim slučajevima kada se radi o Izraelu postoji automatska većina protiv Izraela, bez obzira da li smo u pravu ili ne. Ipak, kao članovi globalne zajednice, moramo da budemo vjerni svojim stavovima - naglasila je Pelegova.