latinica  ћирилица
11/09/2024 |  09:30 ⇒ 12:13 | Autor: RTRS

Јošić: Da bi se koristile kartice sa popustom mora se potpisati ugovor (VIDEO)

"Kartice prijateljstva" i ostale kojima se ostvaruju popusti u Banjaluci su izuzetna ideja, ali nažalost to je ideja koja nije pretvorena u stvarnost, rekao je Dragan Јošić iz Udruženja za zaštitu potrošača "Reakcija" gostujući u Јutarnjem programu naše televizije.
Dragan Јošić - Foto: RTRS
Dragan ЈošićFoto: RTRS

Šta su "Kartice zdravog djetinjstva", "Kartice zdravog odrastanja" i "Kartice prijateljstva" u Banjaluci i zašto se korisnici žale da ne rade? Imaju li ovakve kartice podršku privrednika u najvećem gradu Srpske, ali i uporište u zakonu o potrošačima?

Јošić, kaže da će Udruženje uvijek podržati ideje, kampanje i akcije, koje imaju za cilj poboljšanje položaja potrošača, ali da ove u Banjaluci, iako pompezno najavljene, prezentovane i podijeljene, na terenu, kako kaže ne funkcionišu.

- Mnogi građani su se žalili da kada su dobili kartice i otišli u markete koje je gradonačelnik Draško Stanivuković lično pominjao nisu mogli da ih koriste. Takođe, imali smo izjave i Marinka Umičevića, direktora Fabrike "Bema", predstavnika "Zoki komerca" i ostalih privrednih subjekata, koje je gradonačelnik spominjao i oni su jasno rekli da nemaju potpisan ugovor o poslovnoj saradnji sa Gradom. To je jedan od uslova da bi se kartice mogle koristiti. U praksi to dakle, nije prezentovano javnosti - istakao je Јošić.

Da biste proveli jednu kampanju, kaže, potrebno je odraditi neke radnje, raspisati poziv da se privrednici jave, da se vide koliki bi mogli biti popusti, koji proizvodi bi bili obuhvaćeni i na koji način.

- Tek onda se potpisuje ugovor o poslovnoj saradnji i privrednici moraju da prilagode svoje poslovne informacione sisteme. Nije samo doći i pokazati karticu. Tek onda se kreće u realizaciju. To nije pitanje tehnike. Ako poredimo ovu "Karticu prijateljstva" sa akcijom "Društveno odgovorni" koju provodi Ministarstvo trgovine i turizma vidimo kako ta akcija funkcioniše na terenu, kada je dobro pripremljeno sve - objašnjava Јošić.

Ističe da je osnova da se može ostvariti neki popust sa privrednikom, potpisan ugovor. 

- Mi kao udruženje nikada nećemo stajati po strani kada vidimo da se na neki način naši potrošači zloupotrebljavaju. Znam da je izborna kompanja u Banjaluci, ali ne možemo da kršimo zakon i zloupotrebljavamo naše potošače zarad lakih političkih poena. Pitam, zašto se sa ovom akcijom nije krenulo ranije - navodi Јošić.