latinica  ћирилица
11/09/2024 |  09:58 | Autor: SRNA

Šobot: Tokom dvije godine više od 600 operacija, klinika postala edukativni centar

Klinika za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, na kojoj je u protekle dvije godine izvedeno više od 600 operacija bez smrtnih ishoda, postala je regionalni edukativni centar, a u planu je uvođenje i novih procedura kroz međunarodnu saradnju i edukaciju, izjavio je načelnik Klinike Nikola Šobot.
Nikola Šobot - Foto: Ustupljena fotografija
Nikola ŠobotFoto: Ustupljena fotografija

Šobot je istakao da je na Klinici za kardiohirurgiju od 6. juna, 2022. godine do danas izvedeno više od 600 kardiohirurških operacija sa ekstrakorporalnom cirkulacijom.

- Tokom tih operacija, urađena je kompletna hirurška revaskularizacija, odnosno i arterijske i venske revaskularizacije miokarda. Rađene su intervencije na mitralnom, aornom i trikuspidnom zalisku, te kombinovane operacije - pojasnio je Šobot.

Na Klinici se, dodao je Šobot, zbrinjavaju i disekcije aorte, te vrše kombinovane operacije.

- Sve što radi kardiohirurgija u svijetu, radi se i ovdje, i na to smo ponosni - naglasio je Šobot za Srnu.

Šobot je sa svojim timom, kako je istakao, ponosan na rezultate brojnih operacija i na činjenicu da u operacionoj sali nisu imali smrtnih ishoda.

- Brojevi u smislu smrtnosti su do jedan odsto, što je ispod svakog svjetskog standarda gdje je procenat smrtnosti tri do četiri odsto. Takođe, nemamo ni infekcije. Svi pokazatelji su za sada dobri i trudimo se da ostanu takvi - istakao je načelnik Klinike za kardiohirurgiju UKC-a Srpske.

Šobot je dodao da su tokom dvije godine rada razvijena brojna prijateljstva i ostvarena saradnja sa regionalnim centrima.

- Ovu priču, osim nas, nose i instituti za kardiovaskularne bolesti Dedinje i Sremska Kamenica. Tri kolektiva su uspjela, zalaganjem i trudom, da funkcionišu kao jedan. Sve to je dalo ovakve rezultate - istakao je Šobot.

Za velike uspjehe Kardiohirurgije, naglasio je Šobot, zaslužan je čitav kolektiv te klinike.

- Dali su maksimum. Postigli smo porodičnu atmosferu gdje je sve i jednom zaposlenom stalo do uspjeha i gdje se prema ovome odnose kao prema svojoj drugoj kući. To je dalo rezultat. Koliko god moje lično zalaganje i rukovođenje dalo svoj doprinos, ništa on nije veći od doprinosa svakog zaposlenog na Klinici za kardiohirurgiju - poručio je Šobot.

On je naveo da se rad cijele Klinike zasniva na saradnji i edukaciji, pa s tim razlogom ljekari Klinike borave na višegodišnjim specijalizacijama u bolnicama u regionu i Evropi.

Prema njegovim riječima, svjetski stručnjaci za kardiohirurgiju borave i prenose svoja znanja u Klinici za kardiohirurgiju UKC-a Srpske.

- Postali smo regonalni edukativni centar u ove dvije godine. To je veliki uspjeh. Cijela priča o razvoju kardiohirurgije se upravo zasniva na edukaciji - rekao je Šobot.

Govoreći o planovima za nastavak razvoja Klinike, Šobot je naveo da je u planu razvijanje terapije srčane insuficijencije kroz mehaničku potporu.

- To su vještačka srca. Uvijek ostaje cilj transplantacije srca koji je pred nama. Nadam se da će jednog dana taj cilj da bude ostvaren -  istakao je Šobot.

On je poručio da građani Republike Srpske mogu da se, kao i do sada, pouzdaju u Kliniku za kardiohirurgiju.

- Tek smo počeli, tek se razvijamo. Mogu obećati da ćemo da uradimo još puno toga - poručio je Šobot.

Klinika za kardiohirurgiju UKC-a Srpske svečano je otvorena na današnji dan prije dvije godine.