latinica  ћирилица
11/09/2024 |  09:58 ⇒ 10:59 | Autor: RTRS

Književnik Zoran Kostić u Moskvi predstavio knjigu Antologija ruske poezije" i druge drame

Književnik Zoran Kostić 3. septembra u Savezu pisaca Rusije predstavio je svoje drame i poeziju, a u okviru toga, održana je i promocija knjige "Antologija ruske poezije od 10. do 21. vijeka"
Zoran Kostić, promocija u Moskvi - Foto: Screenshot
Zoran Kostić, promocija u MoskviFoto: Screenshot

O ovoj promociji izvještavala je i ruska NTV televizija, koja je objavila prilog o promociji i velikom interesovanju ljubitelja poetske riječi.

Zoran Kostić je istaknuti srpski književnik i prevodilac, te dobitnik brojnih velikih priznanja u književnom i umjetničkom svijetu.

Bio je predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske, član je Udruženja književnika Srbije i počasni član Saveza pisaca Ruske Federacije i Udruženja književnika Crne Gore.

Redovni je član Međunarodne slovenske Akademije nauka i umjetnosti (Rusija), kao i počasni profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Piše poeziju, drame, pripovijetke, eseje, i prevodi poeziju i prozu sa ruskog na srpski jezik. Objavio je 22 knjige stihova, tri knjige drama i 14 knjiga prevoda proze i poezije ruskih autora.

Poetska i dramska djela Zorana Kostića su prevođena na 20-ak svjetskih jezika, a veći broj njegovih pjesama i poema (130) nalazi se u najrelevantnijim antologijama srpskog i jugoslovenskog pjesništva.

Sa pet poetskih ostvarenja ovaj autor je zastupljen u lektiri osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja Republike Srpske.

Neke od drama Zorana Kostića postavljene su i igraju se na scenama Republike Srpske, Srbije, Rusije i Bjelorusije, i ovjenčane su uglednim domaćim i međunarodnim nagradama.Živi u Beogradu i u Banjaluci.