latinica  ћирилица
11/09/2024 |  11:11 ⇒ 13:43 | Autor: RTRS

Višković u Srebrenici; Prioritet rješavanje pitanja vodosnabdijevanja (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković posjetio je Srebrenicu i Bratunac i razgovarao sa rukovodstvom te dvije lokalne zajednice.

Naglašeno je da Vlada Srpske ulaže u sve lokalne zajednice i da će tako biti i ubuduće.

Od decembra 2018. godine do danas u opštinu Srebrenica je uloženo po različitim osnovama oko 13,4 milion KM plus 60.000 KM plasirano kroz kredite IRB RS.

U Srebrenici koja mjesecima nema vode, trenutno je najvažniji projekat izgradnje vodovodne mreže.

Nakon izrade pripreme naknadno je dobijena informacija iz Ministarstva finansija o ulaganju još 30.000 KM u ove dvije opštine.

Tako je za ЈU Nacionalni park "Drina", Srebrenica, izdvojeno 20.000 KM, kao finansijska podrška u svrhu realizacije projektnih aktivnosti, po Rješenju predsjenika Vlade Republike Srpske.

Takođe, 10.000 KM planirano je za SPCO Bratunac, kao finansijska podrška za obilježavanje godišnjice stradanja Srba u Srednjem Podrinju i Birču za vrijeme Odbrambeno - otadžbinskog rata, po Rješenju predsjenika Vlade Republike Srpske.

Premijer Srpske je rekao da Vlada u kontinuitetu ulaže u razvoj Srebrenice.

Podsjetio je da je Vlada Srpske podržala projekat nadvodnjavanje više od 500 hektara skelanskog kraja za šta je izdvojeno deset miliona maraka.

- To se mora raditi kao što je uradio Bratunac sa bunarima koji su bušeni pored rijeke Drine, pa se voda pumpa na uzvišenje sa kojeg bi prirodnim padom došla do svake kuće na području opštine Srebrenica - rekao je Višković.

On je dodao da će početi izrada projektno-tehničke dokumentacije za taj projekat.

Višković je rekao da je sa Grujičićem razgovarao o prioritetima za ovo područje u narednom periodu, te istakao da treba razmišljati i o novim radnim mjestima kako bi ljudi ovde ostali i imali od čega da žive.

- Investitor iz Srbije zainteresovan je za fabriku prerade krompira na području Srebrenice koja je sagrađena, ali sada ne radi. Oni će vjerovatno sačekati da se završe izbori kako bi nastavio sa tim poslom - dodao je Višković.

Asfaltirani su brojni putevi, a završava se izgradnja nasipa kod rijeke Križevica.

Nedavno je predstavljen i projekat izvodljivosti i ljekovitosti Banje Gubor čija realizacija će uticati na razvoj Srebrenici.

Načelnik opštine ističe da je trenutno najvažniji projekat izgradnja vodovodne mreže, jer se Srebrenica mjesecima suočava sa nestašicom vode.

Grujičić kaže da je opština kandidovala nekoliko projekata prema Vladi Republike Srpske, bez čije pomoći ne bi mogla da se razvija.

- Bez Vlade Republike Srpske sigurno ne bismo učinili Srebrenicu ovakvom kako jeste poslije rata - rekao je Grujičić.

Istakao je da je sa premijerom Srpske razgovarao o vodosnabdijevanju ove opštine, što je, kako kaže, gorući problem.

- Јedan od najznačajnijih projekata u Srebrenici je uređenje riječnog korita koji je vrijedan više od 10 miliona KM i nadam se da će u nekom bliskom vremenu to početi da se radi - rekao je Grujičić.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković posjetio je i opštinu Bratunac, gdje se sastao sa načelnikom Lazarom Prodanovićem.

Od 1. decembra 2018. godine do danas u opštinu Bratunac je uloženo po različitim osnovama oko 36,5 miliona KM plus 5,4 miliona KM plasirano kroz kredite IRB RS.

Višković u Bratuncu (Foto: RTRS)