latinica  ћирилица
11/09/2024 |  11:13 ⇒ 13:36 | Autor: SRNA

Malenica: Srpska ne može priuštiti ekonomski teret brige za migrante

Politikolog Ljubiša Malenica iz Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske izjavio je da Srpska sebi ne može priuštiti luksuz pretvaranja u društveni eksperiment zarad interesa kolektivnog Zapada niti preuzeti ekonomski teret brige za migrante na uštrb potreba sopstvenog građanstva.
Centar za društveno-politička istraživanja Republike Srpske -
Centar za društveno-politička istraživanja Republike Srpske

Malenica je istakao da pismo UNHCR-a upućeno ministru bezbjednosti u Savjetu ministara Nenadu Nešiću o neophodnosti sveobuhvatnog plana za tranziciju u upravljanju migracijama i azilom sa međunarodnih organizacija na institucije BiH, odnosno prenošenju ekonomske obaveze izdržavanja migranata na zajedničke i entitetske institucije, predstavlja posredni pritisak na Republiku Srpsku koja je, za razliku od Federacije BiH, iz dobrih razloga nedvosmisleno odbila da migrante smješta na sopstvenoj teritoriji.

- Dato pismo se mora posmatrati kao najnoviji u nizu pritisaka na Republiku Srpsku od zapadnih centara moći. Dok se teret migracije želi prebaciti na manje evropske države, Njemačka istovremeno ponovo uvodi kontrolu sopstvenih granica kako bi se pokušala suprotstaviti migracionim tokovima, te zaštiti od islamističkog radikalizma, dok Austrija nedvosmisleno odbija da prihvati one migrante koje Berlin odbije - naveo je Malenica.

On je podsjetio da se CDPI Republike Srpske već osvrtao na problematiku migratornih kretanja, te negativan uticaj koji imaju na bezbjednosnu situaciju u evropskim društvima, posebnom onima koja su politikom otvorenih vrata primila najveći broj migranata.

- Činjenica da određeni broj migranata u Evropu stiže već radikalizovan dok drugi postaju radikalizovani unutar evropskih zemalja kroz proces samogetoizacije i svojevoljnog odbacivanja upitnih normi koje se danas nazivaju evropskim vrijednostima. Razlika u stepenu društvene kohezije i opšteg stepena bezbjednosti je očigledna kada se izvrši poređenje onih zemalja Evrope, mahom na zapadu kontinenta, koje su otvorile svoje granice, te onih zemalja na istoku Evrope, koje su otvoreno istupile protiv prihvatanja migrantskih populacija - rekao je Malenica.

On je naveo da Republika Srpska i srpski narod uopšte imaju dugotrajno iskustvo u borbi protiv radikalnog islama, kako iz Odbrambeno-oslobodilačkog rata tako i u periodu nakon njegovoga završetka.

- Dešavanja u zemljama Zapada, no i iskustva FBiH, nedvosmisleno upućuju na ispravnost politike Republike Srpske u kontekstu problematike migranata. Ponoviti iste greške zapadnih zemalja očekujući drugačiji ishod je naivno i neodgovorno, prvenstveno prema Srbima u BiH, no i svim ostalim građanima Republike Srpske za čiju bezbjednosti je sama Republika odgovorna. Republika Srpska sebi ne može priuštiti luksuz pretvaranja u društveni eksperiment zarad interesa kolektivnog Zapada, niti može priuštiti ekonomski teret brige za migrante na uštrb potreba sopstvenog građanstva - istakao je Malenica.

On je naglasio da je ovo pitanje od nacionalnog značaja i ne može biti predmet dnevnopolitičkoga pogađanja.

- Zauzeti stav je ispravan i mora biti održan. Dugoročni interes Republike je razvoj funkcionalne pronatalitetne politike i stvaranje povoljnijeg ekonomskog i društvenog ambijenta za povratak iseljenika iz inostranstva. Iskustva velikih evropskih država nam jasno ilustruju da prihvatanje migranata sa sobom nosi čitav niz izazova i objektivno vodi ka visokoj vjerovatnoći nastanka novih problema - rekao je Malenica za Srnu.

Malenica je istakao da je trenutna stvarnost zapadne Evrope odraz neuspjeha ideoloških i demografskih politika kolektivnog Zapada, ističući da multikulturalizam i migracija nikada nisu bili stvarna rješenja problema sa kojima su se suočavale zapadne zemlje.

- Naprotiv, multikulturalizam i migracije su poslužili samo kao izvori novih problema. Sa ovom bolnom realnošću Zapad se sada mora suočiti - naglasio je Malenica.

Prema njegovim riječima, od 2015. kada je Angela Merkel otvorila kapije Njemačke, ali i same EU, masama migranata iz Azije i Afrike jasno se iskristalisala nemoć zapadne kulture da izvrši asimilaciju ili integraciju migrantskih zajednica u zemlje domaćine, te svojevoljno zanemarivanje činjenice da ljudi koje Zapad prima nisu prazni listovi papira nego već izgrađene ličnosti stasale u jednom drugačijem kulturnom, tradicijskom, civilizacijskom i ideološkom prostoru.

- Već sada se naziru granice mogućnosti zapadnih država da ostvare kontrolu kako nad već doseljenim migrantskim populacijama tako i nad procesom njihovoga daljeg ulaska, posebno u kontekstu nelegalnih migracija. Istovremeno, problem migracija direktno utiče na stanje političke stabilnosti zemalja Zapada, te dovodi u pitanje položaj i status njihovih trenutnih političko-ideoloških elita. Zapadnim političkim strukturama je neophodno rješenje, a poželjno je da troškove snose drugi, uprkos činjenici da je za sam fenomen masovnih migracija i povezane probleme direktno odgovorna neokolonijalna i neoliberalna politika zapadnih zemalja - naveo je Malenica.