latinica  ћирилица
11/09/2024 |  11:21 | Autor: RTRS

Vulin u Sankt Peterburgu sa Volfovičem

Potpredsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin sastao se u Sankt Peterburgu, gdje učestvuje na sastanku visokih predstavnika za bezbednost BRIKS plus, sa državnim sekretarom Saveta državne bezbjednosti Republike Belorusije generalom Aleksandrom Volfovičem.
Aleksandar Vulin i Aleksandar Volfovič - Foto: Ustupljena fotografija
Aleksandar Vulin i Aleksandar VolfovičFoto: Ustupljena fotografija

Vulin je državnog sekretara Savjeta bezbjednosti Bjelorusije upoznao sa svim problemima Srba na Kosovu i Metohiji. Istakao je da je situacija u južnoj srpskoj pokrajini izuzetno napeta i da pritisci na srpsko stanovništvo i samovolja tzv. vlasti u Prištini mogu dovesti do sukoba.

Potpredsjednik srpske vlade je rekao da je Bjelorusija bratska zemlja i iskreni prijatelj Srbije i da je uvijek bezuslovno podržava što je pokazala svojim principijelnim stavom po pitanju očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije kao i dosljednim poštovanjem Rezolucije 1244.

Izrazio je zahvalnost Bjelorusiji na podršci Srbiji u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i glasanju protiv sramne rezolucije o Srebrenici.

Potpredsjednik Vulin i državni sekretar Volfovič su se saglasili da je saradnja Srbije i Bjelorusije u oblasti bezbjednosti na visokom nivou i da postoji prostor za dodatno unapređenje.

Istakli su da su dvije zemlje suočene i uspješno se bore protiv stranog faktora koji na isti način pokušava da destabilizuje i "obojenim revolucijama" sruši legitimno izabranu vlast u Srbiji i Belorusiji.