latinica  ћирилица
11/09/2024 |  11:41 ⇒ 12:13 | Autor: TANЈUG

Predsjednik Izraela u posjeti Srbiji

Predsjednika Izraela Isaka Hercoga uz najviše državne počasti dočekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ispred Palate Srbija.
Hercog i Vučić (foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg) -
Hercog i Vučić (foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg)

Izraelskom predsjedniku je priređen svečani doček uz počasni stroj Garde i uz intoniranje himni Izraela i Srbije.

U Palati Srbija počeo je tet-a-tet sastanak dvojice predsjednika, a nakon toga uslijediće i plenarni sastanak delegacija Srbije i Izraela, predvođenih dvojicom predsjednika. 

Vučić i Hercog će se obratiti medijima, a imaće i uvodna obraćanja na okruglom stolu o temi "Sinergija u inovacijama, razgovori Srbije i Izraela". 

Predviđen je i sastanak predsjednika Izraela sa premijerom Srbije Milošem Vučevićem, kao i sa predsjednicom Narodne skupštine Anom Brnabić.

U januaru ove godine, Vučić je razgovarao telefonom sa Hercogom i tada je konstatovano da odnosi dviju država treba da odražavaju bliskost dva naroda.

Na sastanku sa novom ambasadorkom Izraela u Srbiji Avivit Bar Ilan, ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić danas je ocijenio da će posjeta izraeskog predsjednika biti prilika za unapređenje bilateralnih odnosa na svim nivoima, a ambasadorku je informisao i o teškom položaju Srba na Kosovu.

Ambasadorka Izraela razgovarala je i sa predsjednicom skupštine Srbije i rekla da je planirano da u izraelskoj delegaciji budu i "ljudi iz oblasti ekonomije što je od velikog potencijala za obje strane zarad razvijanja odnosa".

Prvi put u zvaničnoj posjeti Srbije predsjednik Izraela bio je 26. jula 2018. godine, kada je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao tadašnjeg predsjednika Izraela Ruvena Rivlina uz najviše državne i vojne počasti.

Hercog će nakon Srbije posetiti i Albaniju, gdje će razgovarati sa zvaničnicima.