latinica  ћирилица
11/09/2024 |  12:01 ⇒ 12:07 | Autor: SRNA

Banjaluka: Naređena obustava izmjene regulacionog plana "Centar aleja"

Republička urbanističko-građevinska inspekcija naredila je Odjeljenju za prostorno uređenje grada Banjaluka da obustavi izmjene dijela Regulacionog plana "Centar aleja" zbog utvrđenih nepravilnosti.
Regulacioni plan "Centar-Aleja" (foto: banjaluka.rs.ba - ilustracija) -
Regulacioni plan "Centar-Aleja" (foto: banjaluka.rs.ba - ilustracija)

Iz Republičke uprave za inspekcijske poslove saopšteno je da je inspekcijskom kontrolom utvrđeno da predmetni plan nije u skladu sa dokumentom višeg reda, odnosno sa važećim Prostornim planom grada, dok važeći gradski Urbanistički plan ne tretira predmetno područje.

Najznačajnija promjena koja je uočena u predmetnom regulacionom planu jeste što je prema važećem regulacionom planu planirana izgradnja predškolske ustanove i osnovne škole sa sportskim terenima, dok se izmjenom potpuno ukida objekat škole sa sportskim terenima, a predviđa izgradnja stambeno-poslovnog objekta, dok je objekat predškolske ustanove znatno umanjen, kako gabaritima, tako i spratnošću.

Važeći Prostorni plan je u tekstualnom dijelu jasno definisao potrebu izgradnje objekta osnovne škole u naselju Centar aleja, dok se novim planskim rješenjem on potpuno ukida.

Ovo je u suprotnosti sa odredbama Zakona o uređenju prostora i građenju kojim je propisano da dokument prostornog uređenja nižeg reda, odnosno užeg područja mora biti usaglašen sa dokumentom prostornog uređenja višeg reda, odnosno šireg područja, a dokumenti susjednih područja moraju da se međusobno usaglašavaju.

Takođe, u postupku donošenja regulacionog plana nisu predočeni odgovori nosioca izrade plana u pisanoj formi na prijedloge, primjedbe i mišljenja pristigla tokom javnog uvida.