latinica  ћирилица
11/09/2024 |  13:13 | Autor: SRNA

Hercog: Produbiti odnose u svim oblastima

Izraelski predsjednik Isak Hercog rekao je da je Izrael posvećen produbljavanju odnosa u Srbiji u svim oblastima, te istakao da su odnosi Izraelaca i Srba praćeni bogatom istorijom i solidarnošću dva naroda.
Isak Hercog (Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ) -
Isak Hercog (Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ)

Hercog je rekao da Srbija i Izrael zajedno uspijevaju da transformišu duboko ukorijenjene odnose u moderno partnerstvo, te da im predstoji mnogo stvari koje treba da postignu u politici, strateškim oblastima, trgovini i kulturi.

- Izrael je ponosan što može da podrži Ekspo u Srbiji i podržava stremljenje Srbije ka EU - rekao je Hercog na konferenciji za novinare u Beogradu nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Navodeći da se Izrael nada miru, Hercog je poručio da bi čitav svijet žustro trebalo da se suprotstavi teroru bilo koje vrste.

On je rekao da je Izrael u ratu i da se bori protiv terorizma, te osudio jutrošnje terorističke napade u Gazi u kojima su poginuli izraelski vojnici.

Hercog je dodao da je Vučić tokom razgovora emotivno pomenuo nedaće izraelskih talaca u Gazi i drugih, među kojima je i dvadesetdvogodišnji Alon Ohel, jevrej srpskog porijekla.

Predsjednici Izraela i Srbije fotografisali su se zajedno sa Ohelovom majkom kako bi zajedno apelovali da on bude pušten.

Hercog je rekao da je Izrael posvećen da produbi ekonomske i trogovinske odnose sa Srbijom, te podsjetio da desetine hiljada Izraelaca kao turisti posjećuju Srbiju i da je to veliki turistički potencijal.

- Optimista sam i oduševljen što sam u državnoj posjeti sa visokom privrednom delegacijom koja želi da razvije odnose u nauci, tehnologiji, industriji, trgovini - rekao je Hercog.

On je naveo da se Izraelci u Srbiji osjećaju kao kod kuće, te izrazio nadu da će uskoro ugostiti predsjednika Srbije u Јerusalimu.

- Topli odnosi naših naroda nisu novi, praćeni su bogatom istorijom i solidarnošću - rekao je Hercog, te podsjetio, između ostalog, i na srpsku solidarnost sa jevrejskim narodom u periodu Holokausta u Drugom svjetskom ratu.

On je istakao da su se u tom najmračnijem periodu mnogi hrabri ljudi u Srbiji suprotstavili nacistima, a neki životima branili Јevreje, te dodao da su Srbi pokazali hrabrost i da nisu spasavali samo ljudska bića, već i čovječanstvo.