latinica  ћирилица
11/09/2024 |  13:17 | Autor: RTRS

Špirić u Parizu: Srpska za doslovno poštovanje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić učestvovao je danas u Parizu na sjednici Komiteta za poštovanje obaveza i angažmana zemalja članica Savjeta Evrope (Monitoring komitet).
Nikola Špirić - Foto: Ustupljena fotografija
Nikola ŠpirićFoto: Ustupljena fotografija

Špirić je tom prilikom istakao opredjeljenost za pristupanje BiH Evropskoj uniji, koje je iskazano kroz podršku svih parlamentarnih stranaka, te iznio stav da se predstavnici Republike Srpske zalažu za doslovno poštovanje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH, kao i unutrašnji dogovor o svim pitanjima koja se tiču naroda i građana BiH, navedeno je u saopštenju Sektora za odnose sa javnošću.

Na dnevnom redu današnje sjednice, između ostalog, razmatran je i Izvještaj o poštovanju obaveza i angažmana BiH, kojeg su sačinili izvjestioci Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, a na koji je ranije svoje primjedbe i komentare dostavio zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Nikola Špirić.

U svom izlaganju Špirić se osvrnuo na trenutnu političku situaciju u BiH, kao i na glavne izazove u daljem napretku zemlje, nastavku demokratizacije, zaštiti ljudskih prava i socio-ekonomskom razvoju.

Ističući da nijedan izvještaj međunarodnih institucija ne može biti dobar sve dok se u BiH ne uspostavi unutrašnji dijalog i dogovor, Špirić je naglasio da se u BiH donose jednostrane i neusaglašene odluke, te da se nametanjem ovakvih odluka, ali i sankcija krše kolektivna i lična prava.

- Svjesni smo svojih obaveza prema Savjetu Evrope, kao i dobrih namjera predstavnika evropskih institucija, ali moramo biti svjesni i složenosti situacije unutar BiH i unutrašnjeg nerazumijevanja. Taj dio posla je isključivo na nama, a ne na OHR-u, Venecijanskoj komisiji ili na međunarodnim sudijama u Ustavnom sudu BiH - istakao je Špirić.

Tokom svog izlaganja upozorio je i na višemjesečni zastoj u radu Doma naroda PSBiH zbog odbijanja bošnjačkih delegata da učestvuju u radu sjednice na čijem dnevnom redu je Prijedlog Zakona o Ustavnom sudu BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Špirić istakao je opredjeljenost za pristupanje BiH Evropskoj uniji, koje je iskazano kroz podršku svih parlamentarnih stranaka, te iznio stav da se predstavnici Repubike Srpske zalažu za doslovno poštivanje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH, kao i unutrašnji dogovor o svim pitanjima koja se tiču naroda i građana BiH.