latinica  ћирилица
11/09/2024 |  13:23 ⇒ 14:27 | Autor: RTRS

Višković u Bratuncu: Vlada će pomoći izgradnju obdaništa i memorijalnog kompleksa (VIDEO)

Od 1. decembra 2018. godine do danas u opštinu Bratunac je uloženo po različitim osnovama oko 36,5 miliona KM plus 5,4 miliona KM plasirano kroz kredite IRB Republike Srpske.
Višković u Bratuncu - Foto: RTRS
Višković u BratuncuFoto: RTRS

Republika Srpska izgradiće memorijalni kompleks pored magistralnog puta Konjević Polje Bratunac-Srebrenica na površini od šest hektara i predstavljaće mjesto koje će simbolizovati stradanje gotovo 3.500 ubijenih Srba Srebrenice, Bratunca, Zvornika Milića Šekovića, Vlasenice.

Višković je nakon razgovora sa načelnikom Bratunca Lazarom Prodanovićem istakao da je Vlada, posredstvom resornog ministarstva, preuzela na sebe izgradnju memorijalnog komleksa koja će obuhvatiti i rekonstrukciju obilaznice kako bi se rasteretio intenzitet saobraćaja zbog izgradnje mosta Bratoljub.

- Projekti su od izuzetnog značaja koji će biti realizovani. Pored toga sredstvima Vlade Srpske od nekoliko miliona maraka urađeno je 270 novih parking mjesta, dva kilometra trotoara popločanih behaton pločama, trotoar ka novom mostu ali i asfaltiranje lokalnih puteva i ulica - naveo je Višković.

Višković je ocijenio da je veoma važno što je stabilizovan budžet opštine Bratunac i najavio da je u ovoj lokalnoj zajednici planirana izgradnja i obdaništa.

- Razgovarali smo i o migrantima i njihovom prelasku preko Drine i sigurno je da ću se odmah čuti sa direktorom Policije i ministrom unutrašnjih poslova kako bi bilo pojačano prisustvo policije i Specijalne antiterorističke jedinice na ovom prostoru radi suzbijanja nelegalnog prelaska granice - rekao je Višković.

Premijer Srpske je istakao da će sve potrebe ove lokalne zajednice, koje budu išle preko načelnika prema institucijama Republike Srpske, biti razmatrane i da će nastojati da ih riješe.

On je naveo da je održao sastanak i sa zaposlenima u Opštinskoj upravi, te da je primjetno njihovo zadovoljstvo uslovima u kojima rade.

Višković je rekao da je na sastanku razgovarano i o vodosnabdijevanju, te da je informisao načelnika da je u toku javni poziv koji je raspisao Savjet ministara putem Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara.

On je podsjetio da je u Bratuncu izgrađen i novi objekat Opštinske uprave koji je na usluzi građanima.

Načelnik Bratunca Lazar Prodanović istakao je da veliki broj projekata na području ove opštine ne bi bilo moguće uraditi bez snažne podrške predsjednika Vlade i predsjednika Republike Srpske.

Prodanović je rekao da je na današnjem sastanku sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem razgovarao o prioritetnim inveticijama u ovoj opštini, među kojima su izgradnja novog obdaništa, centralnog spomen-obilježja i obilaznice.

On je naveo da je razgovarano i o aktivnostima koje je lokalna samouprava sprovodila u proteklom periodu na stabilizaciji finansijskog stanja opštine.

- Zahvalio sam premijeru za ono što je Vlada Republike Srpske uradila ulažući milion KM za izgradnju administrativne zgrade opštine Bratunac, ali i za direktnu intervenciju u budžet od 750.000 KM - rekao je Prodanović.

Prema njegovim riječima, razgovarano je i o poboljšanju vodovodne infrastrukture, izgradnji vodovoda Bratunac - Avdagina njiva - Kravica - Konjević Polje, kao i kraka od Krasan polja do Poloma i od Tegara do Fakovića.

- Ništa ovo ne bi bilo moguće uraditi bez snažne podrške predsjednika Vlade i predsjednika Republike Srpske - naglasio je Prodanović.

Prethodno je Višković posjetio Srebrenicu gdje se sastao sa rukovodstvom opštine.