latinica  ћирилица
11/09/2024 |  14:34 ⇒ 15:37 | Autor: RTRS

Novi Grad: Pomen za 15 pripadnika Prvog bataljona vojne policije

U hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu služena je liturgija za srpske borce poginule u akciji "Breza 94" na predjelu Suve međe. Od pogibije 15 pripadnika Prvog bataljona vojne policije Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske navršilo se 30 godina.
Novi Grad - parastos - Foto: RTRS
Novi Grad - parastosFoto: RTRS

Prije četiri godine ispred hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu podignuto je spomen-obilježje poginulim pripadnicima Prvog bataljona vojne policije.

Milan Nedimović, sa suprugom koja je izgubila brata, od tada redovno dolazi na parastos.

U akciji "Breza 94" poginulo je više od 90 boraca Vojske Republike Srpske.

Predsjednik skupštine Udruženja "Prvi bataljon vojne policije Prvog krajiškog korpusa" Lazar Ritan rekao je da se navršilo 30 godina od operacije "Breza 94" u kojoj su u kontraofanzivi neprijatelja poginuli pripadnici ovog bataljona.

Prema njegovim riječima, pripadnici Prvog bataljona vojne policije stradali su od 6. do 12. septembra 1994. kad su ostali u okruženju.

- Nije se moglo doći do njih, oni su ostali, nismo ih uspjeli izvući, razmijenjeni su i sahranjeni tek početkom novembra. Јedino kulturom sjećanja može se donekle ublažiti bol njihovih porodica - naveo je Ritan.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je da je operacija "Breza" imala veze i sa linijom odrbane Novog Grada na lokalitetu Suva Međa, koja je bila aktivna tokom čitavog minulog rata.

- Danas samo možemo da se zahvalimo onima koji su svoje živote dali za Republiku Srpsku. Ne smijemo nikad zaboraviti ovu žrtvu - naveo je Drljača.

U hramu Svetih apostola Petra i Pavla služena je liturgija za poginule srpske borce.