latinica  ћирилица
11/09/2024 |  14:41 | Autor: SRNA

Promovisan drugi tom knjige "Kolo, kolo, naokolo" Nenada Grujičića

U Novom Sadu je u okviru 53. "Brankovog kola" promovisan drugi tom knjige "Kolo, kolo, naokolo" Nenada Grujičića, sa podnaslovom "Stražilovski vremeplov: Tragovi i sećanja, crtice i komentari", koji obuhvata period 1972-2024. godine.
Novi Sad - Foto: RTRS
Novi SadFoto: RTRS

Grujičić je i predsjednik "Brankovog kola", koje se ove godine održava u znaku proslave dva vijeka od rođenja pjesnika Branka Radičevića.

Poslije prvog toma knjige "Kolo, kolo, naokolo" sa podnaslovom "Portreti i pojave" u izdanju Brankovog kola, koja se pojavila na "Proljećnim Brankovim danima 2024", o novom tomu govorili su Damir Malešev i Rastko Lončar.

Malešev je rekao da je na domaćoj kulturnoj sceni Grujičić posebno značajan i kao kulturni pregalac, najprije u Brankovom kolu sa misijom koju osmišljava i vodi, saopšteno je danas iz Brankovog kola.

Lončar, urednik obje knjige "Kolo, kolo, naokolo", govorio je o novom tomu koji osvetljava Sremske Karlovce od osnivanja Brankovog kola 1972. godine.

- Ono što je prethodilo Brankovom kolu tada, bilo je manifestacija vašarskog karaktera. Osnivanjem pesničke institucije koja slavi Branka i njegovo delo manifestacija je postala mnogo ozbiljnija i uticajna na širokim prostorima, te je vremenom prerasla u kulturni brend - rekao je Lončar.

Ovogodišnje Brankovo kolo traje do 16. septembra.

Brankovo kolo je počelo sa radom 1972. godine, a za dvije godine će biti obilježeno i 200 godina rođenja /Aleksija/ Branka Radičevića.

Ovo je značajna kulturna institucija koja brojnim programima i sadržajima obilježava uspomenu na velikog srpskog pjesnika Branka Radičevića.

Glavna manifestacija odvija se svake godine u septembru u Novom Sadu, Sremskim Karlovcima i na Stražilovu.

Sačinjena je od pjesničkih, književnih, scenskih, dramskih, muzičkih, likovnih, obrazovnih, duhovnih i drugih programa.