latinica  ћирилица
11/09/2024 |  14:45 ⇒ 15:36 | Autor: SRNA

Kojić: Ćamil Duraković blef političar - izigrava zaštitnika Bošnjaka, a na prethodnim izborima ih prevario

Predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić izjavio je Srni da potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković najnovijim istupima u medijima najavljuje da bošnjačka djeca neće pohađati nastavu u Srpskoj i time već podiže tenzije pred izbore, izigravajući zaštitnika Bošnjaka iako ih je na prethodnim lokalnim izborima prevario.
Branimir Kojić - Foto: RTRS
Branimir KojićFoto: RTRS

- Podsjetiću ga da je on lično na prethodnim lokalnim izborima prevario svoje sunarodnike, pozivajući ih na bojkot izbora, jer je ranije putem pošte dobio dovoljan broj glasova da bude odbornik u lokalnom parlamentu. Tada je najavljivao da neće uzeti mandat, ali nedugo nakon toga je pokazao da je isti kao njegov ahbab Naser Orić koji je ostavio svoj narod kada mu je bilo teško - rekao je Kojić.

To govori, naglasio je on, o kakvom čovjeku je riječ i da on apsolutno nema kredibilitet da priča o bilo čemu, a pogotovo da podiže tenzije.

- Njemu smeta što će u udžbenicima, kako on reče, pisati da je /prvi predsjednik Srpske Radovan/ Karadžić pjesnik i psihijatar. A, šta treba da piše, da je grobar, rudar, fudbaler? E, pa Ćamile, moraš da znaš da djeca moraju učiti istinu, a ne ono što želiš ti i tvoji, kako ih nazivaš, evropski prijatelji. Ćamil priča kako traži kompromis oko istine, a nikad ne reče zašto nije za vrijeme dok je obavljao funkciju načelnika opštine nikad otišao na stratište srpskog naroda, zašto se nikad nije poklonio našim žrtvama - rekao je Kojić.

Prema Kojićevim riječima, Durakovićevi izgovori su da su na grobljima sahranjeni i vojnici.

- Da, jesu i mi smo ponosni na naše stradale vojnike i pripadnike Vojske Republike Srpske, ali Ćamil, takođe, neće da kaže da su ti ljudi ubijeni mnogo prije 1995. godine i da su ih vrlo vjerovatno ubili vojnici koji imaju mezarja u Memorijalnom centru u Potočarima, i to je jedina istina Ćamile - naglasio je Kojić.

On je podsjetio da je Duraković pozvao Tužilaštvo da reaguje, a nije spominjao Tužilaštvo niti BiH kada ratni zločinac Sakib Mahmuljin pobjegne nakon sramno male kazne koju je dobio za odsijecanje glava Srbima u Vozući.

- Ćamile nije OHR ovdje zakon niti ustav, oni su ovdje da pripomognu takvim kao što si ti da se stvori unitarna BiH, da se minimiziraju naše žrtve i da se ukine Republika Srpska - rekao je Kojić i istakao da to neće ići baš kako je zamišljeno i podsjetio Durakovića da Kristijan Šmit, s kojim se nedavno sastao, nije visoki predstavnik nego mu se ovaj lažno predstavio.

On je poručio Durakoviću da se ne brine o tome šta će se učiti u Republici Srpskoj jer se ni srpski predstavnici ne miješaju u nastavni proces u FBiH, te istakao da Duraković, iako se u Federaciji uči o Srebrenici, neće priznati da su najveći stručnjaci iz oblasti Holokausta rekli da tu nije bilo genocida.

- Pozivaš se na međunarodni sud, a i sam si svjestan da je taj sud antisrpski da je napravljen samo da Srbe osudi. Smeta ti sad i Srbija, a nije ti smetala kada je dala pomoć za Srebrenicu dok si sjedio u načelničkoj fotelji, smetaju ti /predsjednik Srpske Milorad/ Dodik i Banjaluka, ali ti ne smeta plata iz Republike Srpske? Ti i tebi slični hoćete konflikt, i to je svima jasno. Dok god ne priznaš da su i Srbi stradalnici nećeš biti spreman razgovarati racionalno i pogledati istini u oči - naglasio je Kojić, poručivši Durakoviću da je "politički kockar i blef političar, što znaju i Bošnjaci koji su realni".

Duraković je za Mrežu FTV izjavio da bošnjačka djeca neće pohađati školu gdje će učiti iz udžbenika istorije Republike Srpske da je Karadžić pjesnik i psihijatar.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske saopštilo je ranije da je veoma simptomatično da je interesovanje medija iz FBiH usmjereno samo ka nastavnom programu predmeta Istorije, te poručilo da ličnosti poput Ratka Mladića i Radovana Karadžića, koje su obavljale značajne dužnosti, ne mogu biti izostavljene prilikom predstavljanja događaja koji se odnose na nastanak Republike Srpske i Odbrambeno-otadžbinski rat.