latinica  ћирилица
11/09/2024 |  14:51 ⇒ 14:53 | Autor: RTRS

Soreka: Postoje reforme koje BiH treba brzo usvojiti

Novoimenovani specijalni predstavnik EU za BiH Luiđi Soreka razgovarao je danas sa predsjedavajućom Savjeta ministara Borjanom Krišto i tom prilikomjoj se zahvalio za zalaganje za reforme koje su omogućile BiH da dobije zeleno svjetlo za pristupne pregovore prošlog marta.
Sastanak u Sarajevu - Foto: Ustupljena fotografija
Sastanak u SarajevuFoto: Ustupljena fotografija

- Trenutno je važno ne propustiti nijednu raspoloživu priliku za dalji napredak na putu EU - napisao je Soreka na društvenoj mreži Iks.

Istakao je da postoje reforme koje BiH treba brzo usvojiti, uključujući Zakon o sudovima, Sveobuhvatni zakon o VSTV-u, Zakon o zaštiti podataka o ličnosti i Zakon o graničnoj kontroli.

Naveo je da je bilo riječi i o Planu rasta, koji je prava prilika da se ekonomija BiH transformiše na bolje i privuče investicije.

- BiH se mora brzo dogovoriti oko Reformske agende, koja bi, ako bude odobrena od Evropske komisije i otključala sredstva iz EU Fonda za reformu i rast.

Poručio je da je EU jasno stavila do znanja da je proširenje prioritet.

- Vrata za članstvo u EU za BiH su otvorena. Da bi krenule naprijed, vlasti BiH, sa Savjetom ministara na čelu, moraju ponovo pokrenuti korak ka usklađivanju sa kriterijumima za pristupanje EU. Nastavićemo da pružamo svu neophodnu podršku - rekao je Soreca.