latinica  ћирилица
11/09/2024 |  16:06 ⇒ 17:29 | Autor: RTRS

Banjaluka: Saobraćajni kolaps svakodnevnica građana (VIDEO)

Radovi na kružnim raskrsnicama u Banjaluci trebalo je da budu završeni do početka nove školske godine. Umjesto toga veći dio tek se sada gradi. Sve to doprinosi saobraćajnom kolapsu, koji ovih dana vozačima zadaje glavobolje. Saobraćajni stručnjaci upozoravaju da izgradnja novih kružnih tokova ne doprinosi rasterećenju saobraćaja, već stvara dodatne gužve.
Banjaluka, saobraćajne gužve - Foto: RTRS
Banjaluka, saobraćajne gužveFoto: RTRS

Radovi koji se izvode na nekoliko ključnih lokacija u Banjaluci dodatno su doprinijeli stvaranju saobraćajnih čepova. Mnogi navode - da bi se prevezli sa jedne lokacije na drugu, nekad treba i do sat vremena.

Gužve u gradu neće se rješiti izgradnjom kružnih tokova, tvrde saobraćajni stručnjaci, jer sve što se gradi je mimo propisa struke. Borivoje Obradović iz Puteva Srpske tvrdi da sve što se u posljednje četiri godine uradilo u Banjaluci nije kvalitetno urađeno.

- Promjena smjera u gradu je katastrofa. Nije mi jasno da nekome može pasti na pamet da u isto vrijeme gradi kružne tokove i na Istočnom i Zapadnom tranzitu.I ove jednosmjerne ulicesa njim nisu ništa postigli - kaže Obradović.

Iz Agencije za bezbjednost saobraćaja napominju da su prije početka radova građanima trebalo da budu obezbijeđeni alternativni putni pravci. Potrebne su sistemske mjere, poručuju, kako bi se gužve trajno riješile ali prije toga neophodno je završiti započete mostove u Česmi i Docu.

- Izmjena saobraćaja donekle može riješiti gužve ali ne trajno. Šta to znači pa da ne možemo postojeće ulice proširiti, ne možemo sve drveće sasjeći i praviti parkinge - rekla je Milija Radović, Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.

Struka predlaže da se u obzir uzmu i dnevne migracije koje saobraćaj treba da primi iz okolnih gradova. Prvo bi se trebao riješiti problem javnog prevoza, jer bez riješene infrastrukture za nemotorizovani saobraćaj, i bez sistemskih mjera, sve više ćemo svjedočiti gužvama u Banjaluci.