latinica  ћирилица
11/09/2024 |  16:09 ⇒ 19:40 | Autor: RTRS

Za obnovu kuće Milanovića Vlada izdvojila 4,5 miliona KM - grad još nije riješio imovinske odnose (VIDEO)

Za obnovu kuće Milanović, najstarije u Banjaluci, Vlada Republike Srpske izdvojila je 4,5 miliona KM, rekla je ministarka finansija Zora Vidović.
Kuća Milanovića - Foto: RTRS
Kuća MilanovićaFoto: RTRS

Sutra se otvara obnovljena najstarija kuća porodice Milanović u Banjaluci. I taj objekat bi trebalo da postane novo mjesto kulture i okupljanja umjetnika.

Kuću Milanovića, jedan od prvih izgrađenih objekata u Ulici Bana Milosavljevića sagradio Savo Milanović 1893. godine.

Obnova kuće Milanovića je zajednički projekat Vlade Srpske i Grada, vrijedan pet miliona KM. Od toga Vlada je izdvojila 4,5 miliona KM.

Direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne odnose Dragan Stanković rekao je da Grad Banjaluka nije mogao da donese građevinsku dozvolu za rekonstrukciju kuće Milanovića u Banjaluci iz razloga što nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi.

- Pravobranilaštvo kao zakonski zastupnik Grada Banjaluke je u područnoj jedinici Republičkoj upravi za geodetske imovinske-pravne poslove Banjaluka, koja je mjesno i funkcionalno nadležna za rješavanje imovinskih-pravnih odnosa na teritoriji Grada, podijela zahtjev za rješavanje po članu 330 člana Zakona o stvarnim pravima jedinstvo objekta i zemljišta kad je u pitanju kuća Milovanovića - rekao je Stanković.

Stanković ističe da je postupak još uvijek u toku.