latinica  ћирилица
11/09/2024 |  16:18 ⇒ 19:40 | Autor: RTRS

Problemi sa parkingom u Banjaluci: Zbog manjka mjesta grad nezakonito uzurpirao parking mjesta za stanare (VIDEO)

Da saobraćajna infrastruktura ne prati rast broja automobila u najvećem gradu Srpske, stara je priča. Da nedostaje parking mjesta isto tako. Ukidanjem dva parkinga u centru Banjaluke, te izgradnjom novih stambenih jedinica bez pratećih parkinga, dovelo je do problema za stanare. Traže da se postave parking rampe i ukolone naplatni automati.
Parking - Foto: RTRS
ParkingFoto: RTRS

Momir Pušac živi u ulici Nikole Pašića, u zgradi "Pentagon", decenijama. Naći parking mjesto kaže, postalo je umjetnost. Istog mišljenja je i Milka Prole.

- Јa sam se naplatio godišnje ogromne sume novca za kao pogrešno parkiranje jer prosto nemam gdje da stanem. Dođem iz grada da parkiram, uredno platim godišnju kartu, ali to ne vrijedi ništa kao nema mjesta - priča Pušac. 

Milka Prole dodaje:

- Kad mi sin dođe, radi u Šipovu, nema gdje parkirati. Јa nemam kud prići, na stranu dolazim i mi ne možemo u stan, parkiraju se - poručuje Prole.

Da svako ko plati kartu ima pravo na parking, nije sporno. U ovom slučaju sporna je činjenica da zemlja na kojoj je napravljen javni parking nije i javna površina, kažu stanari. To su saznali tražeći saglasnost od Grada da se na ovom mjestu izgradi dječije igralište, a odgovor nadležnih je bio da to nije javna površina.

- Tada kreće naše istraživanje čija je ovo imovina. Obraćali smo se bezbroj puta gradu da vidimo kakav oni imaju ugovor i da li imaju posjed da je ovo njihov parking. Nismo nikad dobili odgovor ni pismeno ni usmeno. Јuče smo dobili potvrdu od ministarstva da ovo ne pripada gradu Banjaluci, ovo nije javna površina - istakla je Irena Јoldžić, član Savjeta MZ Centar 1.

Republička direkcija za obnovu i razvoj pri ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju na upit mještana potvdila je da grad nije vlasnik prostora oko zgrade, već Direkcija, kao pravni nasljednik prijašnjeg Ministarstva odbrane Republike Srpske. Ovo nisu i jedine vojne zgrade u Banjaluci, ali je scenario sa parkingom, gotovo isti.

- Preko 1.000 parking mjesta manje u samom gradu, pogotovo javnih parking mjesta. Sad ima izgradnja privatnih, a to sve dodovodi do velikog kolapsa. I ovo je sad super fin je dan, vidjećete sljedeće sedmice kad bude kiša šta će biti u Banjaluci - rekao je Borivoje Obradović, ЈP "Putevi Republike Srpske".

Kad padne kiša u Banjaluci, preći sa tačke A na tačku B, automobilom, naći parking mjesto blizu lokacije na koju ste pošli ravno je dobitku na lutriji. Dobitak za stanare ovog naselja biće postavljanje rampe, jer jedino na taj način mogu da budu sigurni da će mjesta za parkiranje biti. Odgovor Gradske uprave na pitanje kako će problem biti riješen i kako je Grad na republičkom zemljištu napravio lokalni parking do završetka priloga nismo dobili.