latinica  ћирилица
11/09/2024 |  16:27 | Autor: TANЈUG

Hil: Stav SAD po pitanju događaja u Banjskoj se nije mijenjao

Američki ambasador Kristofer Hil izjavio je, povodom podizanja optužnice u Prištini protiv 45 osoba za slučaj Banjska iz oktobra prošle godine, da je američki stav po pitanju tog slučaja poznat i da se SAD zalažu da učesnici tog događaja treba da budu pozvani na odgovornost.
Banjska (Foto: TANJUG/ DOPISNIK KiM) -
Banjska (Foto: TANJUG/ DOPISNIK KiM)

Kristofer Hil je, u Crvenom krstu Srbije, gdje je akcijom dobrovoljnog davanja krvi obilježeno 23 godine od terorističkog napada u Americi, poručio da u odnosima Beograda i Prištine, sve napore treba usmjeriti na nastavak dijaloga.

- Pozicija SAD oko Banjske je dobro poznata, nismo mijenjali stav, zalažemo se da učesnici tog događaja budu pozvani na odgovornost. Što se tiče odnosa Beograda i Prištine, mora se vratiti dijalogu. To je ključno, nema izbjegavanja dijaloga i svi napori treba da budu usmjereni ka tome da se sjedne za pregovarački sto - naglasio je Hil.

Rekao je da je taj stav ponovio i prilikom jučerašnje posjete specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka Beogradu.

Specijalno tužilaštvo u Prištini objavilo je danas optužnicu protiv 45 osoba za oružani sukob u Banjskoj kod Zvečana, koji se dogodio 24. septembra prošle godine.