latinica  ћирилица
11/09/2024 |  16:35 | Autor: RTRS

Vulin i Vang Јi: Prijateljstvo Srbije i Kine na istorijskom nivou

Potpredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin sastao se u Sankt Peterburgu, gdje učestvuje na sastanku visokih predstavnika za bezbjednost BRIKS-a i partnerskih zemalja, sa ministrom spoljnih poslova Narodne Republike Kine Vang Јijem.
Aleksnadar Vulin i Van Gi - Foto: Ustupljena fotografija
Aleksnadar Vulin i Van GiFoto: Ustupljena fotografija

Ministar Vang Јi je rekao da zna da je Vulin veliki prijatelj Kine i da je dao veliki doprinos u jačanju prijateljstva i unapređenju saradnje dve zemlje. Kao najčvršćem savezniku predsjednika Aleksandra Vučića Vang Јi je potpredsjedniku srpske vlade prenio srdačne pozdrave predsjednika Kine Si Đinpinga predsjedniku Republike Srbije naglasivši da Kina cijeni njegovo prijateljstvo i da je postao snažan i mudar lider koji izvanredno vodi Srbiju uprkos velikim izazovima u svijetu.

ineski ministar spoljnih poslova je naglasio da Kina pruža punu podršku Srbiji u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta u skladu sa principima poštovanja međunarodnog prava i normi.

Sagovornici su se saglasili da Srbiju i Kinu vezuju uzajamno povjerenje i podrška i da je prijateljstvo predsjednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga dodatno učvrstilo čelično prijateljstvo dvije zemlje kao i da to obavezuje vlade Srbije i Kine da ulažu veće napore za sprovođenje strateških odluka dvojice lidera. Zaključili su da je prijateljstvo Srbije i Kine na istorijskom nivou i da čelični prijatelji djele zajedničku budućnost.

Vulin je naglasio je da Srbija izuzetno cijeni podršku Kine teritorijalnom integritetu i suverenitetu zemlje i principijelan stav da ne prizna lažnu državu Kosovo.

Ministru spoljnih poslova Kine prenio je prijateljske pozdrave predsejdnika Srbije Aleksandra Vučića kineskom predsjedniku Si Đinpingu i istakao da Srbija podržava cijelovitost Kine i politiku "Јedne Kine".

Kineskog ministra je upoznao sa trenutnom situacijom u južnoj srpskoj pokrajini koja je, zbog jednostranih i samovoljnih poteza tzv. prištinskih vlasti koje žele da etnički očiste Kosovo i Metohiju od Srba, kao i nereagovanja međunarodne zajednice, rezultirala potpunom obespravljenošću srpskog naroda na KiM i prijeti da dovede do sukoba.

Vang Јi je istakao da Kina dijeli zabrinutost Srbije zbog protivpravnih akcija Prištine protiv Srba na KiM i ponovio da Kina smatra da Srbija ima pravo da brani svoj suverenitet i teritorijalni integritet za šta će uvijek imati podršku Kine.

Kineski ministar spoljnih poslova je naglasio da Kina prepoznaje pokušaje stranih sila, koje nisu prijateljske prema Srbiji, da se mješaju u unutrašnja pitanja Srbije u želji da sruše legitimno izabranu vlast.

Vulin je istakao da je Srbija zahvalna lideru Si Đinpingu i Kini koja je u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija glasala protiv rezolucije o Srebrenici.