latinica  ћирилица
11/09/2024 |  17:54 ⇒ 22:42 | Autor: RTRS

Skandalozna izjava DŽafera Alića iz SDA izazvala zabrinutost među Srbima i Hrvatima u Mostaru (VIDEO)

Skandalozna izjava predsjedavajućeg Skupštine Hercegovačko neretvanskog kantona, DŽafera Alića iz SDA da su Bošnjaci vlasnici BiH i da imaju neugodne podstanare izazvala je zabrinutost među Srbima i Hrvatima u Mostaru. Poručuju mu da istorijski dokumenti, grunt i Ustav BiH pokazuju da su Srbi i Hrvati svoji na svome u BiH, od međunarodne zajednice očekuju reakciju i osudu.
Mostar - Foto: RTRS
MostarFoto: RTRS

Klub poslanika HDZ 1990. u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona najavio je smjenu DŽafera Alića.

Navikli smo od bošnjačkih zvaničnika da otvoreno zagovaraju ukidanje Republike Srpske, falsifikuju istoriju, otimaju grunt, zato je izjava DŽafera Alića o bošnjačkom "vlasništvu" BiH i "podstanarskom" statusu Srba i Hrvata, samo za neupećene iznenađenje.

- Јa mislim da smo mi vlasnici ove zemlje i da imamo neugodne "podstanare" iza kojih uvijek moramo čistiti, mesti, popravljati, izgrađivati, graditi, nadograđivati - naveo je Alić.

Od sljedbenika Bakira Izetbegovića ni do sada nismo dobijali poruke suživota, tolerancije. Ipak izjavu da iza podstanara moramo čistiti, mesti, treba shvatiti ozbiljno, kao otvoreni poziv za progon svih koji se ne izjašnjavaju kao Bošnjaci. Hrvatski i srpski zvaničnici u Mostaru zaprepašćeni su govorom mržnje, traže sankcije za DŽafera Alića.

- Sadržaj izjave u kojoj kaže da je jedan narod vlasnik, a ostala dva naroda koji su ravnopravni u državi, da su podstanari, očigledno prikazuje kako dio bošnjačkog političkog establištmenta promišlja i vidi BiH. To je jedna ogoljena izjava. Opasna je. Zanimljiv je nedostatak reakcije međunarodne zajednice, što govori da su pristrasni - istakao je predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBih Tomislav Martinović.

- Srbi ovdje nisu nikakvi podstanari. Srbi su ovdje svoji na svome i to je tako vijekovima i nemamo potrebu da se bilo dokazujemo a onima kojima je sporno neka pogledaju istorijske činjenice i gruntovnice. Pomenuta izjava je skandalozna i opasna i očekujem da svi zvaničnici tu izjavu osuditi i sanckionisati - jasan je zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostar Velibor Milivojević.

Ipak, ne prepoznaju svi Srbi opasnost. Stranačka kolegica iz SDA Dragica Suša hvali čelnika Skupštine HNK, kaže da je DŽafer Alić zapravo pun tolerancije prema srpskom narodu.

- Svi oni koji poznaju predsjedavajućeg Skupštine znaju da je zaista za svaku saradnju, suživot. Posebno kada je u pitanju srpski narod u HNK - istakla je poslanik SDA u Skupštini HNK Dragica Suša.

Nemoguće je izbrisati srpski karakter Bosne kroz vijekove što je najbolji odgovor na maliciozne izjave o vlasnicima i podstanarima kaže istoričar Dejan Došlić.

- Ako govorimo o Bosni, ako govorimo o Hercegovini svakako za srpski narod reći nešto tako, koji se ovdje spominje od ranog srednjeg vijeka, u 9. vijeku Konstatin Porfirogenti spominje Srbe. Imamo povelje Kotromanića, bana Mateje Ninoslava u kojima svoje podanike naziva Srbima, dakle kada ovlaš pomenemo od ranog srednjeg vijeka do danas imamo spomen srpskog imena kako u Bosni tako i u Hercegovini - naveo je Došlić.

Bošnjačko svojatanje BiH u kojoj su Srbi i Hrvati autsajderi ima drugu, opasniju dimenziju. Preko krnjeg Ustavnog suda, Kristijana Šmita, američke i zapadnoevropskih ambasada , Republiku Srpsku pokušavaju razbaštiniti i imovinu preknjižiti na BiH. Prepoznavanje i jednog i drugog procesa garantuje opstanak i Republike Srpske i Srba, ali i Hrvata.