latinica  ћирилица
11/09/2024 |  18:12 | Autor: TANЈUG

Predsjednik Brazila traži od vlade da završi autoput kroz netaknuti dio amazonske prašume

Predsjednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva, zatražio je od vlade da poslije više mjeseci završi autoput kroz netaknuti dio amazonske prašume, za šta naučnici navode, da će izazvati katastrofalno krčenje šuma.
Amazonska prašuma (Foto: EPA-EFE/ANTONIO LACERDA) -
Amazonska prašuma (Foto: EPA-EFE/ANTONIO LACERDA)

Lula da Silva je pod pritiskom da završi asfaltiranje BR-319 kao alternative za transport u trenutku kada se Amazon suočava sa rekordnom sušom koja je snizila vodostaje u rijekama i omela plovidbu na glavnim plovnim putevima koji povezuju sjever Brazila, kao što je rijeka Madeira, prenio je Rojters.

- Dok je rijeka Madeira bila plovna, autoput nije imao značaj koji sada ima. Završićemo ga sa najvećom odgovornošću - rekao je juče Lula da Silva.

- Izgradnja federalnog autoputa BR-319, dugog otprilike 900 kilometara, koji se proteže od Porto Velja blizu Bolivije do najvećeg amazonskog grada Manausa, započeta je 1970-ih, da bi taj projekat bio napušten, a veći dio puta postao je prava džungla.

Dionice na oba kraja su urađene, ali više od 400 kilometara u sredini je još uvijek zemljani put koji se u kišnoj sezoni pretvara u neprohodno blato.

Naučnici i ekološki aktivisti navode da će završetak puta otvoriti pristup ilegalnim drvosječama i rudarima, kao i poljoprivrednicima koji krče šumu podmetanjem požara kako bi došli do zemljišta za uzgoj stoke.

Јedna studija procjenjuje da će projekat dovesti do petostrukog povećanja krčenja šuma do 2030. godine, što je ekvivalent površine veće od američke savezne države Floride, navela je agencija.