latinica  ћирилица
11/09/2024 |  19:03 ⇒ 22:42 | Autor: RTRS

Vlada za obnovu kuće Milanovića dala 4,5 miliona maraka - grad još nije riješio ni imovinske odnose (VIDEO)

U Banjaluci se sutra otvara obnovljena kuća porodice Milanović-najstarija na području grada.Projekat rekonstrukcije koštao je oko pet miliona maraka, a gotovo sva sredstva obezbijedila je Vlada Srpske. Kuća Milanovića, koja je sagrađena 1893. godine predstavljaće kulturni i turistički centar od značaja za Banjaluku i Srpsku. Međutim, prema podacima iz RUGIP-a za ovaj objekat Grad nije riješio imovinsko-pravne odnose, što dovodi u pitanje legalnost rekonstrukcije.
Kuća Milanovića - Foto: RTRS
Kuća MilanovićaFoto: RTRS

Јedan od najstarijih objekata u gradu na Vrbasu i prvih kuća sagrađenih u današnjoj Ulici Bana Milosavljevića davne 1893. godine, dobila je potpuno novo ruho. Rekonstrukcija koja je trajala skoro godinu i po dana je završena. Objekat koji predstavlja jedan od simbola Banjaluke, po svemu sudeći obnavljan je mimo zakona i bez građevinske dozvole, jer kako tvrde iz Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne odnose, još uvijek nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi.

- Mi imamo tu različite upise koji egzistiraju. Između ostalog, imamo čak i fizička lica na pomenutim parcelama, što znači da se mora u postupku riješiti imovinsko pravni odnosi kao prvi korak do građevinske dozvole - rekao je Dragan Stanković, direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne odnose.

Odgovor na sporna pitanja smo zatražili i od predstavnika Gradske uprave. Na naš mejl nisu odgovorili pa smo pitali gradonačelnika. Ni Draško Stanivuković nije konkretno odgovorio direktoru RUGIP-a, nego hvalospjevom najavio svečano otvaranje.

- Da, kuća je gradska. Mi ćemo postaviti tu prvog upravnika, prvo rukovodstvo i što se toga tiče sve je spremno da doživi svoj puni izražaj - kaže gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković. 

Ni riječi od Stanivukovića da je skoro sav novac za obnovu dala Vlada Republike Srpske iako je to projekat od najvećeg značaja za grad.

- Vlada Republike Srpske donijela je odluku da izdvoji iz budžeta za obnovu kuće Milanović 4,5 miliona KM i toliko smo isplatili, znači ukupnu odluku smo realizovali. Značiće mnogo zato što je to vrlo lijepa građevina, vrlo reprezentativna za Banjaluku i mislim da Banjaluka dobija jedan vrlo značajan objekat koji može da pokaže svakom turisti i da se svako divi toj kući - istakla je Zora Vidović, ministarka finansija Republike Srpske.

Prema podacima, cjelokupna obnova kuće Milanović koštala je oko pet miliona maraka. Dakle grad je izdvojio samo pola miliona a ostatak Vlada. U znak zahvalnosti, iz Gradske uprave su odlučili da nikoga iz Vlade ne pozovu na svečano otvaranje.