latinica  ћирилица
11/09/2024 |  19:42 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

U toku berba kukuruza: Zbog suše prinosi neujednačeni (VIDEO)

U Republici Srpskoj u toku je berba kukuruza. Prinosi su od 8 do 15 tona po hektaru. Neujednače su zbog dugotrajne suše i primjene agrotehničkih mjera. Na oglednom polju Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi u Kladarima kod Srpca gdje je obavljena žetva i vaganje 70 sorti hibrida 15 sjemenskih kuća prinosi su oko 13 tona po hektaru.
Dani polja kukuruza - Foto: RTRS
Dani polja kukuruzaFoto: RTRS

Farmer Đuro Cvijić odlučio se za sjetvu srednje ranih hibrida. Uz navodnjavanje i dovoljne količine stajskog đubriva i u teškoj godini je ostvario iznadprosječne prinose.

- Ovdje je naišlo jedno nevrijeme koje je dobro polomilo kuruze koji je bio u fazi pred klasavanje i bradavanje ali gledajući generalno kada to sve sumiramo izgleda daćemo dobro proći i to su neki rodovi koje mi očekujemo i sa kojim smo zadovoljni - istakao je Đuro Cvijić, poljoprivrednik iz Kladara.

U Lijevče polju da bi se ostvarili prinosi preko 10 tona po hektaru uz redovne padavine i sistema za navodnjavanje kukuruzu je bilo potrebno obezbjediti dodatnih oko 100 litara po hektaru vode.

- U ovoj godini bez navodnjavanja zaista nije bilo realno ni očekivati prinose koji su ekonomski isplativi i ako pričamo o navodnjavanju ovdje smo radili tifonom navodnjavanje u nekih tri doze po 30 litara - kaže Aleksandar Majkić, iz Resorsa za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

U Semberiji situacija znatno nepovoljnija. Prosječni prinosi jedva da mogu pokriti proizvodne troškove.

- Što je posebno razočaravajuće jeste područje Semberije jer oni su tamo zaista osjetili svu ovu sušu i tamo gdje nije bilo navodnjavanja prinosi su zaista podbacili - rekla je Dijana Јović Damjanović, iz Resorsa za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Prema prvim procjenama, ovogodišnji prosječni prinosi u Srpskoj iznosiće oko pet tona, što je za oko tri tone po hektaru manje, od višegodišnjeg prosjeka.