latinica  ћирилица
11/09/2024 |  22:08 ⇒ 22:42 | Autor: RTRS

Cvijanović: Počinjem da sumnjam u namjere političkog Sarajeva po pitanju evropskog puta (VIDEO)

I Evropska unija i BiH su krive zbog toga što EU neće BiH, izjavila je srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, gostujući u emisiji Telering naše televizije.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Cvijanović je napomenula da nije zadovoljna odgovorom koji BiH sve ove godine dobija od EU.

- To je odgovor velikog traženja i odgovor u kojem nemate dosljednost, odgovor u kojem se traži da neko odustane od svog Ustava, a svi znamo da su zemlje mijenjale pojedine stvari u okviru svojih ustavnih rješenja u momentu kad treba da počnu da preuzimaju na sebe obaveze koje proističu iz članstva u EU – rekla je Cvijanović.

Cvijanović je izjavila da počinje da sumnja u namjere političkog Sarajeva kada je u pitanju evropski put.

- Počinjem da sumnjam da mnoge moje kolege iz političkog Sarajeva uopšte žele evropski put? Mislim da njima evropski put više služi kao put preko kojeg će se obračunati sa Republikom Srpskom u smislu da će joj se oduzeti ova ili ona nadležnost jer će neki Evropljanin reći da se to mora prebaciti na nivo BiH – istakla je Cvijanović.

Prema njenim riječima, pristup EU prema zemljama Zapdnog Balkana je vrlo pogrešan i usporen.

- Pogledajte Sjevernu Makeodniju. Od momenta kad je dobila status kandidata do momenta kad je dobila odluku o početku pregovora ta zemlja je provela 15-16 godina u čekanju. Pogledajte Srbiju koja je definitvno zemlja sa velikom administrativnom strukturom, sa potencijalima, resursima, finansijskom i demografskom osnovom kakvu nema nijedna druga zemlja u okruženju. I njih se drži zato što ih se opteretilo pričom vezano za Prištinu, za odnos Beograd-Priština i tako dalje – rekla je Cvijanović.

Cvijanović smatra da su za BiH uvijek veći problem predstavljali specifični uslovi koje ima EU nego standardizacija.

- Za BiH je bilo opterećenje to što se forsiralo da umjesto da onu ustavnu strukturu kakvu imate u zemlji stavite u cjelokupnu funkciju sa svim svojim nivoima vlasti, u neko kretanje organizovano prema EU, stalno se tražite da nešto bude prebačeno na nivo BiH ili da se mijenjaju neke procedure koje su opet ustavna priča. Ne možete vi njih tek tako da promijenite – upozorila je Cvijanović.

Cvijanović je naglasila da je izgubljeno mnogo vremena.

- Mislim da je sav taj odnos prema zemljama bivše Јugoslavije, uz izuzetak ove dvije koje su postale članice, takav da se zahtijeva nešto i onda smo došli u situaciju da se otvara neka priča o ratu. EU se s nama ovdje bavi 20 i nešto godina. Pričamo o nekim procesima, imali smo toliko dokumenata, mi smo ovdje preživjeli evropska partnerstva, studije izvodljivosti, uslove koje imamo za kandidatski status, uslove koje čekamo za početak pregovora. Onda je EU rekla da moramo raditi na 14 prioriteta inače nema pomaka. Onda su rekli da moramo raditi na osam. To nije odnos – ocijenila je Cvijanović.

Cvijanović je istakla da je uvijek bila političar koji apsolutno njeguje EU agendu.

- Mi smo tu zbog trgovinskih veza, zbog investicija, zbog blizine. Tu treba da budemo iz ekonomskih i bezbjednosnih razloga. I sad mislim da mi treba da budemo u EU mada je ona suočena sa brojnim problemima koji su i ekonomske i bezbjednosne prirode – zaključila je Cvijanović.