latinica  ћирилица
12/09/2024 |  09:11 ⇒ 11:12 | Autor: RTRS

Dodik sa Orbanom u Budimpešti: Sijarto: Predsjednik Srpske lider stabilnosti (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se danas u Budimpešti sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.
Sastanak Dodika i Orbana (Foto: Fejsbuk/Szijjártó Péter) -
Sastanak Dodika i Orbana (Foto: Fejsbuk/Szijjártó Péter)

Razgovarali su o evropskim integracijama zapadnog Balkana i kako Mađarska može da unaprijedi taj proces, prenose mađarski mediji.

Podsjeća se da je integracija zapadnog Balkana u EU važna za mađarsko predsjedavanje EU.

- Dodikova posjeta otvara vrata, jer je važan cilj mađarskog predsjedavanja EU što skorija integracija zapadnog Balkana u EU - navode mađarski mediji.

Budimpešta smatra da bi to poboljšalo konkurentnost EU.

Sastanku su prisustvovali i ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir i ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

Sijarto je poručio da je Dodik regionalni lider stabilnosti i da su konsultacije sa njim uvijek korisne.

- Za uspješnu integraciju Zapadnog Balkana ne smijemo govoriti o Zapadnom Balkanu, već sa Zapadnim Balkanom - napisao je Sijarto na Fejsbuku.

Kako je najavljeno, Dodik će razgovarati sa Njegovim visokopreosveštenstvom mitropolitom budimskim Lukijanom, a potom i sa mađarskim ministrom spoljnih poslova i trgovine Peterom Sijartom.

U Srpskom crkvenom muzeju večeras će biti otvorena manifestacija "Srpski dani - mjesec srpske kulture u Mađarskoj", te izložba "Uroš Predić u Sentandreji".

Manifestacija "Srpski dani" održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Srpske, a posvećena je predstavljanju srpske kulture, nauke i duhovnosti.

Organizator ove manifestacija je Eparhija budimska.