latinica  ћирилица
12/09/2024 |  09:33 | Autor: SRNA

Runić: Posjeta patrijarha Porfirija ima višestruki značaj

Posjeta Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija Drvaru pokazuje da Crkva okuplja srpski narod gdje god on da živi i za Drvar je to veliki dan, rekla je načelnica te opštine Dušica Runić.
Dušica Runić - Foto: RTRS
Dušica RunićFoto: RTRS

Runićeva je istakla da dolazak patrijarha Porfirija u Drvar 13. septembra, kada Srbi iz ove opštine obilježavaju najtužniji dan u novijoj istoriji jer su na taj dan 1995. godine napustili svoja ognjišta, ima višestruki značaj.

- Vrh Srpske pravoslavne crkve svojim prisustvom u Drvaru, najvećoj povratničkoj opštini na području Federacije BiH, pokazuje da smo kao narod jedno, da ne poznajemo administrativne i državne granice i da nas Crkva okuplja kako bismo prevazišli nedaće koje nam stoje na putu očuvanja ognjišta - naglasila je Runićeva.

Ona je podsjetila da se sutra u Drvaru obilježava 29 godina od kada je srpski narod ovog kraja napustio ognjišta. Tim povodom biće služen parastos i položeni vijenci na spomeniku poginulima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

- Nakon parastosa i polaganja vijenaca dočekaćemo Njegovu svetost ispred Hrama Svetog Save u Drvaru i obići novoizgrađeni Hram Svetih apostola Petra i Pavla u Nagrađu, pored kojeg se, prema saznanjima, nalaze temelji najstarije hrišćanske bogomolje na ovim prostorima - navela je Runićeva.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije boraviće od danas u trodnevnoj posjeti Eparhiji bihaćko-petrovačkoj i rmanjskoj, a sutra će posjetiti Drvar.

- Doček patrijarha u Drvaru je u 11.00 časova ispred Hrama Svetog Save, a u 12.00 časova planirana je posjeta Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u selu Nagrađe nadomak Drvara - navedeno je iz Eparhije.