latinica  ћирилица
12/09/2024 |  10:25 ⇒ 10:52 | Autor: Agencije

Korčula: Veterani ne žele crnogorski hor

Koncert podgoričkog KIC pop hora na Korčuli, povodom 80 godina oslobođenja tog hrvatskog ostrva, odgođen je u dogovoru sa Udruženjem antifašista Korčule.
Pozornica (foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL - ilustracija) -
Pozornica (foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL - ilustracija)

- Mi u horu nismo jugonostalgičari, mi poštujemo pravila, zakone i vrijednosti 21. vijeka i državne granice stvorene nakon podjela 90-tih - rekla je menadžer hora Snežana Burzan Vuksanović.

Kako su iz KIC pop hora saopštili, bili su pola godine u stalnoj komunikaciji sa Udruženjem antifašista Korčule, ali i posljednjih dana intenzivno sa MUP Hrvatske oko koncerta koji je ranije prijavljen.

Inače, ovaj koncert je posljednjih dana izazvao veliku pažnju i kontroverze, posebno u Hrvatskoj, gdje su se, prije svih, pobunila udruženja veterana.

Oni su u otvorenom pismu naveli da podržavaju obilježavanje 80. godišnjice oslobođenja Korčule, ali da im je "neprihvatljivo da pjesme koje namjeravaju da izvode pjeva hor iz države iz koje dolazi vojska koja ih je zajedno sa vojskom iz Srbije napala 1991. Vojska od koje smo branili Dubrovnik, Ston i ostatak Hrvatske".

Kao obrazloženje navedeno je i da je za nastup KIC pop hora potrebna prijava za rad, koje oni u kratkom roku ne mogu pribaviti, uprkos nastojanjima organizatora.

Inače, KIC pop hor osnovan je 2017. godine, a čini ga 60-ak pjevača amatera različitih zanimanja i generacija, a iza sebe  imaju više od 100 koncerta.

Izvode pjesme Bijelog dugmeta, Plavog orkestra, Olivera Mandića, Smaka, Perpera, DŽibonija, Urbana, a poznati su i po izvođenju antifašističkih i partizanskih pjesama.

Vuksanović kaže da ovaj hor pjesmom njeguje kulturu sjećanja na slavnu slobodarsku istoriju Crne Gore i regiona, i naroda koji ovdje žive, a kojom se treba ponositi, te da hor već sedam godina obogaćuje muzičku sferu Crne Gore i regiona i da su pjevali u većini crnogorskih gradova, kao i u Zagrebu, Skoplju, Beogradu, Sarajevu, Subotici, Vrbasu, Prijepolju, Puli, Konjicu, na Tjentištu i svuda, uvijek bili dobrodošli.