latinica  ћирилица
12/09/2024 |  11:06 ⇒ 14:47 | Autor: RTRS

Dodik u Sentandreji sa mitropolitom Lukijanom; Posjeta velika čast (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se u Vladičanskom dvoru u Sentandreji sa arhiepiskopom i mitropolitom budimskim Lukijanom.
Milorad Dodik u Mađarskoj - Foto: RTRS
Milorad Dodik u MađarskojFoto: RTRS

- Posjeta predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika za Eparhiju budimsku je velika čast - istakao je vladika Lukijan.

Naveo je da je briga predsjednika Srpske  za srpsku zajednicu iskazana pažnjom i nizom donacija na čemu su mu svi zahvalni.

- Napravili smo veliki iskorak u smislu unapređenja našeg arhivskog rada. Napravili smo maketu naših najvećih svetinja. Smatram da takve nema u Srpskoj pravoslavnoj crkvi - istakao je mitropolit Lukijan.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo što vladiku Lukijana, sveštenstvo i monaštvo vidi u dobrom raspoloženju i zdravlju.

- Volim ovdje doći. Poštujem Vašu misiju i ono što čini naša crkva u Mađarskoj. To je ključni doprinos očuvanju naše vjere i tradicije. Eparhija djeluje na području gdje treba mnogo volje i truda, a što vi uspješno realizujete - rekao je Dodik.

On je naveo da Republika Srpska zna za aktivnosti Eparhije budimske, te da će učiniti sve što je potrebno da pomogne i da zajedno nižu uspjehe. 

Prethodno je razgovarao sa predsjednikom mađarske Vlade Viktorom Orbanom

Dodik će se danas sastati i sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Peterom Sijartom.

Predsjednik Srpske prisustvovaće otvaranju manifestacije "Srpski dani - mjesec srpske kulture u Mađarskoj" i izložbi "Uroš Predić u Sentandreji".

Ova manifestacija, koja će biti održana pod pokroviteljstvom predsjednika Srpske, od izuzetnog je značaja za srpski narod, a posvećena je predstavljanju srpske kulture, nauke i duhovnosti.