latinica  ћирилица
12/09/2024 |  11:34 | Autor: SRNA

Umanjen prinos uljarica, u Semberiji i do 50 odsto

Prinos uljarica na području Republike Srpske biće umanjen zbog suše i visoke temperature vazduha u proteklom periodu, posebno na području Semberije gdje bi to moglo biti i 50 odsto manje u odnosu na višegodišnje prinose, izjavio je Srni pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Goran Bursać.
Pšenica - Foto: RTRS
PšenicaFoto: RTRS

Bursać je naveo da će umanjen, ali solidan prinos biti i na području Lijevča Polja, Prijedora i Kozarske Dubice.

Prema njegovim riječima, pod uljaricama je u Srpskoj oko 6.000 hektara, a dominiraju soja, suncokret i uljana repica.

On je podsjetio da je Vlada Republike Srpske ove godine povećala subvencije za proizvodnju uljarica na 400 KM po hektaru.

Bursać je uvjeren da će brčanska kompanija "Bimal" biti zainteresovana za otkup uljarica iz Srpske, iako im ta količina nije dovoljna.

On je ukazao da je zbog suše loš prinos i kukuruza u Srpskoj, ali da ima parcela koje su iznenadile dobrim prinosom imajući u vidu vremenske prilike tokom ljeta.

- U Lijevče Polju smo na nekim parcelama koje nisu navodnjavane imali prinos kukuruza oko osam tona po hektaru, što je odlično u ovakvoj godini. Kukuruz je podbacio u Semberiji, gdje ima parcela na kojima neće biti ni dvije tone po hektaru - rekao je Bursać.

Kada je riječ o pšenici, on je naveo da je u Republici Srpskoj skinuto oko 200.000 tona ove žitarice, a da je prosjek bio pet tona po hektaru.

On je naveo da se pšenica trenutno prodaje po cijeni od 35 do 37 feninga po kilogramu, ali da su mnogi proizvođači žito ostavili u skladištima gdje čekaju bolju cijenu.

- Ono što je važno jeste da mlinovi primaju žito i da ima dovoljno kapaciteta za skladištenje - rekao je Bursać.