latinica  ћирилица
12/09/2024 |  12:07 ⇒ 13:29 | Autor: SRNA

Pitanje vremena kad će blaženopočivši patrijarh Pavle biti unesen u kalendar svetih

Njegovo preosveštenstvo vladika novobrdski Ilarion rekao je da se blaženopočivši patrijarh Pavle već i u narodu i u crkvi proslavlja kao svetitelj i da vjeruje da je samo pitanje vremena kada će biti i unesen u kalendar svetih vaseljenske pravoslavne crkve.
Patrijarh Pavle - Foto: RTRS
Patrijarh PavleFoto: RTRS

- Crkva teži tome da ne brza, treba da prođe neka vremenska distanca, kada će vjerujem i blaženopočivši patrijarh Pavle biti unesen u kalendar svetih vaseljenske pravoslavne crkve - rekao je vladika Ilarion, koji je i vikarni episkop patrijarha srpskog.

Vladika je naveo da taj proces ne treba da se zove kanonizacijom, nego unošenjem u kalendar svetitelja.

- U jednom trenutku crkva unosi u kalendar i potvrđuje već postojeće iskustvo, provjerivši sve na adekvatan način u okviru sabora, i unosi ga u kalendar svetitelja i njemu se piše služba - rekao je vladika Ilarion za TV Prva.

Novobrdski vladika je napomenuo da su najčešće te službe napisane, te da služba blaženopočivšem patrijarhu Pavlu već postoji i on se već proslavlja kao svetitelj, kao i da je u manastiru Draganac naslikan kako služi liturgiju sa Svetim Savom.

- Tako da je on za nas suštinski već svetitelj. Po nekom mom osjećanju, to je samo pitanje vremena i trenutka, jer ne treba žuriti, niti praviti senzacije - rekao je vladika Ilarion.

Vladika je naglasio da je patrijarh Pavle iza sebe ostavio ono što je najbitnije, a to je živo predanje crkve, koje se prenosi živom riječju i primjerom, te da je bio vrstan teolog, književnik.

- Plijenio je tajnom nad tajnama – tajnom ljudske ličnosti. Ljudi su u njemu prepoznavali sami sebe. Gledajući patrijarha Pavla mogli smo da zaključimo kakvav je bio Sveti Sava - istakao je vladika Ilarion.

Novobrdski vladika je rekao da je za vrijeme sahrane patrijarha Pavla sva Srbija bila ujedinjena na blagosloven način, tu se osjetilo jedinstvo i stožer srpskog identiteta.

Vladika je podsjetio i na, kako je rekao, kratko jevanđelje patrijarha Pavla iz devedesetih godina prošlog vijeka, koji je vezan za stravična razaranja i užase na ovim prostorima, kada su i njega i Srpsku pravoslavnu crkvu optuživali da ima političke ciljeve stvaranja "velike Srbije".

- Optuživali su njega i SPC da su promoteri "velike Srbije". A patrijarh Pavle je tada rekao da nije ni za veliku, ni za malu Srbiju ako takva Srbija treba da opstane na bilo čemu nečovječnom i zločinima, te da radije bira da nestane, nego da opstane kao nečovjek -  rekao je vladika Ilarion.

Govoreći o nekim čudima vezanim za blaženopočivšeg patrijarha Pavla, vladika Ilarion se prisjetio da su za vrijeme jednog boravka u SAD, pojedini američki građani, svih rasa, pozdravljali, ljubili mu ruke i tražili od njega blagoslov, i ne znajući da je on patrijarh.

- Pretpostavili su da je svešteno lice. Јedna je rekla da nije hrišćanka, ali da vjeruje da postoji nešto sveto u patrijarhu Pavlu. On nije bio ukočen, nego vrlo živ i imao je jako rafinisan smisao za humor. On se nije držao neke visine, nego je bio čovjek u narodu - rekao je vladika Ilarion, ukazujući na najpoznatiju izreku patrijarha Pavla "budimo ljudi".

Biograf blaženopočivšeg patrijarha Pavla kulturolog Јovan Јanjić rekao je da je patrijarh Pavle još za života doživljavan kao svetac, te da je zadobio oreol svetosti na nebu.

- Da li će ga Sveti sabor učiniti svecem.... Važno je da se patrijarh Pavle doživljava u našem narodu kao svetac, i to ne samo u srpskom, nego ga i drugi doživljavaju kao svetog čovjeka - istakao je Јanjić.

On je dodao da patrijarh Pavle nije bio po volji moćnika ovog svijeta, jer je govorio po istini i pravdi Božijoj, bez obzira da li će se to nekome svidjeti ili neće.

- Izlagali su ga klevetama, a njemu je mjerilo bilo nebo. Govorio je ono što je ispravno, bez obzira da li će se nekome svidjeti ili ne. On se nije sklanjao, nego nosio sa svim teškoćama ovog svijeta i tako sticao svetost. I oni koji ga nisu poznavali lično, prepoznavali su u njemu bogočovjeka - naglasio je Јanjić.

Patrijarh srpski Pavle rođen je 11. septembra 1914. godine, a preminuo 15. novembra 2009. godine. Bio je 44. patrijarh Srpske pravoslavne crkve.