latinica  ћирилица
12/09/2024 |  12:38 | Autor: sputniknews.com

Vulin: Srbija neće stajati i posmatrati kako se sprovodi nasilje nad Srbima na KiM

Situacija na Kosovu i Metohiji može naglo da eskalira. Kada sprovodite nasilje nad Srbima ne možete očekivati da će bilo ko, a posebno Srbija, stajati i posmatrati. Naravno da nećemo, izjavio je za Sputnjik potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin, a istu poruku je prenio i brojnim državnicima u Sankt Peterburgu, gdje je prisustvovao sastanku visokih bezbjednosnih zvaničnika BRIKS.
Aleksandar Vulin (Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC) -
Aleksandar Vulin (Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC)

- Bezbjednost Srba na KiM bila je jedna od glavnih tema sa svim mojim kolegama. Nasilje nad Srbima na KiM, ne samo na sjeveru KiM, već na čitavoj teritoriji pokrajine je nešto što je vrlo zabrinjavajuće. Vrlo sam ohrabren reakcijom mojih kolega iz BRIKS, od sekretara Šojgua do ministara spoljnih poslova Kine, Brazila, Јužne Afrike, Azebrejdžana, svih drugih koji pokazuju jako saosjećanje ali i snažnu podršku Srbiji i razumiju šta Srbija traži, za šta se bori. Borimo se za obnovu međunarodnog prava. Tokom 1999. i NATO agresije pokušali su da ubiju Srbiju, ali su umjesto nje ubili međunarodno pravo. Srbija je preživjela, međunarodno pravo nije - kazao je Vulin.

Vulin je naglasio i da je zato, jedan od najvažnijih dijelova nacionalne strategije Srbije - borba za prava Srba na Kosovu i Metohiji.

- Nisam siguran kako ćemo rješavati situaciju na KiM ako međunarodna zajednica, naročito sa Zapada, nastavi sa podrškom Kurtiju i njegovim nasilnicima. Znate, za mir su vam potrebne najmanje dvije strane. Za rat vam treba samo jedna. Mi više nemamo kontrolu, to nije nešto o čemu mi možemo da odlučimo, mi na žalost samo možemo da reagujemo. I ako Kurti i njegovi nasilnici pokušaju sa nasiljem, mi ćemo reagovati - naglasio je potpredsjednik Vlade Srbije.