latinica  ћирилица
12/09/2024 |  12:55 ⇒ 13:45 | Autor: SRNA

Јako nevrijeme donijelo znatan pad temperature u Hrvatskoj (FOTO/VIDEO)

U Hrvatsku je stigla najavljena drastična promjena vremena i donijela obilnu kišu, ponegdje s grmljavinskim nevremenom, te znatan pad temperature.
Poplavljena ulica (Foto: EPA-EFE/Jarek Praszkiewicz POLAND OUT/ilustracija) -
Poplavljena ulica (Foto: EPA-EFE/Jarek Praszkiewicz POLAND OUT/ilustracija)

Dijelovi olujnog nevremena dolaze iz Italije i Slovenije, i već su zahvatili zapadne krajeve Hrvatske i šire zadarsko područje.

Na krajnjem sjeverozapadu Istre u Bujštini je palo više od 115 litara kiše po metru kvadratnom.

Istramet navodi da su kišom najteže pogođeni Kopar i Umag, gdje su brojne saobraćajnice pod vodom, a mediji prenose da je kod Primoštena formirana velika pijavica.

Za danas je objavljen narandžasti alarm za područja Istre, Kvarnera, Like, Dalmacije, Dalmatinske zagore i juga Hrvatske.

Obilna kiša posebno prijeti u gospićkoj, kninskoj i splitskoj regiji pa postoji opasnost od bujičnih poplava, a snažna grmljavinsko nevrijeme u splitskoj i dubrovačkoj.

Za petak su upozorenja gotovo ista, sa izuzetkom da su za istarsku i riječku regiju izdata žuta, a ne narandžasta upozorenja, i to zbog vjetra.

Hidrometeorološki zavod za danas najavljuje na zapadu pretežno oblačno, povremeno kiša, mjestimično obilnija, a ponegdje i pljuskovi s grmljavinom, lokalno izraženiji.

Za sutra meteorolozi najavljuju pretežno oblačno, kišovito i vjetrovito vrijeme, a svuda povremeno kiša, u Dalmaciji i pljuskovi s grmljavinom. Vode najvećih rijeka Drave, Mure, Dunava i Save dotiču iz uzvodnih zemalja /Slovenije, Austrije, Mađarske, Slovačke, Njemačke/ te protoci koji dotiču zaise od meteoroloških uslova u tim zemljama.

Zbog nepovoljnih hidrometeoroloških uslova u Hrvatskoj idućih dana objavljena su upozorenja za potencijalno opasno /žuto/ i opasno /narandžasto/ vrijeme, i to za obilnu kišu, grmljavinsko nevrijeme i olujni vjetar, počevši s prvim satima četvrtka, objavio je Hrvatski hidrometeorološki zavod.