latinica  ћирилица
12/09/2024 |  15:02 ⇒ 15:04 | Autor: RTRS

Odsjek za pravne poslove grada Banjaluke: Opština Banjaluka otkupila kuću Milanovića 70-ih godina

Izjave koje su se pojavile u javnosti, a u vezi sa dokumentacijom za kuću Milanovića neistinite su i ne odgovaraju stvarnom stanju stvari, koje mora biti poznato prije svega republičkim organima uprave, pred kojima se i vode postupci rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, ističu ovo iz Odsjeka za pravne poslove grada Banjaluke.
Kuća Milanovića - Foto: RTRS
Kuća MilanovićaFoto: RTRS

Navode da objekat kuće Milanovića već više decenija služi u javne svrhe, te da vlasništvo nad objektom nije upitno.

- Neistinita je informacija da objekat kuće Milanovića nije u vlasništvu Grada Banjaluke, te da postoje određena fizička lica koja imaju bilo kakve veze sa navedenim objektom, naročito porodica Milanović, jer je Opština Banjaluka od članova ove porodice, kao i od firme "Stočar" otkupio cjelokupni objekat 70-ih godina. Svi ugovori se nalaze u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko pravne poslove, te ostaje nejasno kako od 2015. godine, dakle punih devet godina, isti organ nije izvršio upis i usklađivanje evidencije, iako je Grad preko Pravobranilaštva Republike Srpske dostavio svu dokumentaciju i nebrojeno puta urgirao da se postupak i formalno završi - dodaju iz ovog odsjeka.

Podsjećaju još jednom da je objekat otkupljen 70-ih godina, te da su sva fizička lica isknjižena, kao i da na navednoj nekretnini na današnji dan nema upisanih fizičkih lica.

- Grad Banjaluka, ranije Opština Banjaluka, još od tada upravlja kućom Milanovića i raspolaže tim objektom i faktički je vlasnik istog. Zašto republički organi od 2015.godine nisu postupili da to i formalno upišu, to je pitanje za njih - naveli su iz ovog Odsjeka.

Takođe su se osvrnuli i na proces obnove ovog objekta, te tom prilikom istakli da je za realizaciju ovog značajnog projekta izrađena kompletna dokumentacija, te da su i nadzor nad radovima vršili republički organi.

- Za restauraciju samog objekta izrađena je kompletna dokumentacija, a nadzor nad svim radovima vršila je Republička direkcija za obnovu i izgradnju, kao i stručna lica iz Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa - naveli su iz Odsjeka za pravne poslove.