latinica  ћирилица
12/09/2024 |  15:10 ⇒ 15:37 | Autor: RTRS

Sijarto: Saradnja Srpske i Mađarske urodila plodom i značajnim rezultatima (FOTO/VIDEO)

Saradnja Republike Srpske i Mađarske urodila je plodom i značajnim rezultatima, rekao je ministar spoljnih poslov Mađarske Peter Sijarto na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsjedniko Srpske Miloradom Dodikom.
Dodik i Sijarto - Foto: RTRS
Dodik i SijartoFoto: RTRS

- Izuzetna čast što ste kod nas jer ovdje dolaze ministri, a vi ste predsjednik, što je svakako velika čast. Mađarska je presjedavajuća zemlja EU, a mir i stabilnost na Balkanu su naš prioritet. U Evropi postoje licemjerje jer jedan dio članica zastupa drugačije stavove nego što pričaju, jer zemlje zapadnog Balkana u prosjeku čekaju 14 godina na članstvo EU. Mi smatramo da je to neprencipijalan stav - rekao je Sijarto.

Istakao je da treba ostaviti po straniu prijetnje sankcijama ili svaku drugu vrstu pritiska.

- Saradnja između Mađarske i Srpske uvijek je zasnovana na poštovanju. Značajna je ekonomska saradnja između dvije zemlje i imamo uspješan program poljoprivrednog razvoja. Obezbijedili smo 26,6 miliona Srpskoj za poljoprivrednike - rekao je Sijarto.

Istakao je da su dogovorili da nastavimo sa tim programom.

- Ali i  da osmilimo jedna novi vid podrške koji bi omogućio da se u Srpskoj plasiraju mađarske mašine - naveo je Sijarto.

Podsjetio je da mađarske kompanije učestvuju u tri velika projketa u Srpskoj.

- To su solarni energetski projekat, energija vjetra i projekat za prečišćavanje otpadnih voda - naveo je Sijarto.