latinica  ћирилица
12/09/2024 |  15:13 ⇒ 16:42 | Autor: RTRS

Dodik: Srpska cijeni miroljubivu, otvorenu, transparentnu i tolerantnu politiku Mađarske (FOTO/VIDEO)

Republika Srpska veoma cijeni miroljubivu, otvorenu, transparentnu i tolerantnu politiku Mađarske, izjavio je predsjednik Srpske Milorad Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka sa mađarskim ministrom spoljnih poslova Peterom Sijartom u Budimpešti.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Zajednička istorija nas je upućivala na zajedničku saradnju. Cijenimo to što nas podržavate na evropskom putu, ali nama je problem što se u BiH ne poštuje Ustav BiH, niti Dejtonski mirovni sporazum, i što ima mnogo intervencionizma. Želim da kažem da se udomaćila praksa da nekoliko zemalja pokušava preko ambasadora u BiH da upravlja zemljom. Mi to zovemo ambasadokratija u okviru koje nam skoro svakog petka isporuče neke nove uslove - rekao je Dodik.

Dodik je zahvalio Mađarskoj na naporima koje ulaže da poboljša šanse BiH  za evropski put.

- Samo preko pravih prijatelja koji nemaju zadnje namjere možemo biti ohrabreni za dalje jačanje naše evropske perspektive. Evropski put je put naših odluka, a ne nametanja rješenja sa strane - istakao je Dodik.

Dodik je poručio da cijeni ulogu premijera Mađarske Viktora Orbana u mirovnim inicijativima.

- Mi dijelimo te vrijednosti kao univerzalne da zemlja treba da se razvija u okviru svoje demokratije i bira svoje predstavnike, a ne da budu podaničke države koje će biti nestabilne - napomenuo je Dodik.

Predsjednik Srpske je potvrdio dobre rezultate iz oblasti poljoprivrede.

- Početne male sumnje u pogledu projekta sada su se razvile u enormnu podršku. Gdje god dođem u Srpsku pitaju me da li ćemo produžiti program saradnje. Radujem se dolasku mađarskog ministra energetike u Banjaluku - naveo je Dodik.