latinica  ћирилица
12/09/2024 |  15:18 ⇒ 15:24 | Autor: TANЈUG

Diplomate iz 27 država EU u dvodnevnoj radnoj posjeti Crnoj Gori

Diplomate iz 27 država članica Evropske unije, članovi radne grupe Savjeta EU za proširenje – KOELA, borave u dvodnevnoj poseti Crnoj Gori gdje će se sastati sa državnim zvaničnicima i predstavnicima ključnih institucija zaduženih za proces pristupanja države Uniji.
Podgorica (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ) -
Podgorica (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ)

Kako je najavljeno iz Delegacije EU u Podgorici, evropske diplomate će se, tokom radne posjete, sastati i sa predstavnicima organizacija civilnog društva.

Novoimenovani ambasador EU u Crnoj Gori Јohan Satler kazao je da je reč o prvoj velikoj posjeti, svega nekoliko dana od početka njegovog mandata.

On je, u izjavi povodom posete članova KOELA, pojasnio je da je reč o diplomatama koji su zaduženi za proces proširenja, koji nadgledaju proces pridruživanja Crne Gore Uniji i prate napredak na reformskom putu, ali i kvalitet zakona i propisa.

Prema njegovim rečima, poseta je važna zbog dve stvari, a prva je to što je Crna Gora pokazala da može da napreduje.

- Bio sam srećan što sam mogao da vidim, i prije nego što sam stigao u Crnu Goru, da ste prošli takozvani IBAR test. IBAR (Izveštaj o ispunjenosti privremenih merila), sada to ovde svi znaju, bio je vrlo važan test jer se radi o vladavini prava, pravosuđu i veoma važnim zakonima koji su doneseni - kazao je Satler, prenosi agencija Mina.

On je rekao da je sada dobar trenutak i pozvao sve donosioce odluka u državi, Vladu, ali i opoziciju, da taj trenutak iskoriste jer je, kako je naveo, članstvo u EU proces cjelokupnog društva.

- Druga važna stvar je da je EU spremna za nove države članice. Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, govori o istorijskom pozivu da se EU kompletira. A to je nešto u čemu Crna Gora može da posluži kao primjer - rekao je Satler, koji je od 1. septembra preuzeo dužnost šefa Delegacije EU u Crnoj Gori.