latinica  ћирилица
12/09/2024 |  15:27 ⇒ 15:27 | Autor: SRNA

Kusturić: Bili smo i ostali servis građana Srpske

Pripadnici Helikopterskog servisa Republike Srpske izvršili su vazdušni medicinski transport dvoje pacijenata za Beograd, jednog iz Trebinja i trudnice iz Banjaluke, te još jednom pokazali da su u najkritičnijim momentima servis građana Srpske, rekao je direktor Servisa Boban Kusturić.
Boban Kusturić - Foto: RTRS
Boban KusturićFoto: RTRS

Iz Trebinja su juče pripadnici tima za vazdušno medicinski transport prevezli pacijenta Z.Ј. /71/ iz Trebinja u Beograd.

Pacijent je sa dijagnozom nepravilnog srčanog ritma po zahtjevu Trebinje transportovan u KVB Dedinje, gdje je hospitalizovan i tu će biti nastavljeno njegovo dalje liječenje.

Sa Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske danas je izvršen transport trudnice M.S. /27/ na GAK "Narodni front" zbog komplikacija sa razvojem ploda u osmom mjesecu trudnoće.

Kusturić je naveo da je sa ova dva broj vazdušnih medicinskih transporta dostigao 55, te istakao da zajedno sa ljekarima UKC-a nastavljaju trend uspješnog izvođenja vazdušnih medicinskih evakuacija.

Prema njegovim riječima, prethodni period, koji su obilježile visoke temperature, te veliki broj požara na mnogo lokacija u Republici Srpskoj, pripadnici Helikopterskog servisa Republike Srpske dočekali su spremni.

Kusturić je istakao da su još jednom pokazali zašto važe za servis građana Republike Srpske koji je uvijek na raspolaganju onda kada je to najpotrebnije.

Napomenuo je da je Helikopterski servis je od početka avgusta intenzivno radio na gašenju požara koji su zahvatili područja opština Lopare, Višegrad, Tjentište, Gacko, Berkovići, Bileća, Čemerno i Ljubinje.

- Kroz nadljudske napore i besprijekornu koordinaciju, uspjeli su da pruže ključnu podršku u borbi protiv vatrene stihije sprečavajući širenje požara i veliku materijalnu štetu, a što je još važnije ne dopuštajući da bude ugrožen niti jedan ljudski život ili domaćinstvo - rekao je Kusturić za Srnu.

On je dodao da su posade, u koordinaciji sa kolegama iz Helikopterske jedinice MUP-a Srbije, pokazale izuzetnu hrabrost i posvećenost.

- U istom periodu, iako angažovan svim tehničkim i ljudskim kapacitetima na akcijama gašenja požara, Helikopterski servis je uporedo izveo i niz vazdušnih medicinskih evakuacija, pružajući hitnu medicinsku pomoć i transport pacijenata između ključnih zdravstvenih centara - naveo je Kusturić.

On je napomenuo da je u prethodnih mjesec dana izvršeno 11 vazdušnih medicinskih transporta, a od početka septembra njihov broj sa današnjim transportom porastao je na pet.

- Ovi podaci govore o značaju i važnosti ovakvog vida intervencija i transporta za poboljšanje sistema zdravstvene zaštite u Republici Srpskoj - ocijenio je Kusturić.

Spremnost pripadnika Helikopterskog servisa da se stave na raspolaganje građanima Republike Srpske u najkritičnijim momentima, istakao je Kusturić, još jednom je pokazala njihovu profesionalizam.

- Helikopterski servis Republike Srpske je u periodu koji je iza nas, kao i mnogo puta do sada, pokazao da je bio i ostao servis građana Republike Srpske - zaključio je Kusturić.