latinica  ћирилица
12/09/2024 |  15:35 ⇒ 17:51 | Autor: RTRS

Stanković: Grad Banjaluka nije vlasnik kuće Milanovića (VIDEO)

Nakon što su iz Odsjeka za pravne poslove grada Banjaluke saopštili da je opština Banjaluka otkupila kuću Milanovića 70-ih godina prošlog vijeka, direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Dragan Stanković u izjavi za RTRS ponovio je da grad Banjaluka nije vlasnik pomenute kuće.
Dragan Stanković - Foto: RTRS
Dragan StankovićFoto: RTRS

Istakao je da se vlasništvo stiče upisom u javne evidencije.

- Konkretno, kada je u pitanju kuća Milanović ona nije upisana u zemljišnu knjigu, što znači da grad nije vlasnik kuće Milanovića i zemljišta za redovnu upotrebu i samog objekta. Egzistira predmet koji se vodi u prvostepenom postupku gdje Pravobranilaštvo kao zakonski zastupnik grada po članu 330 Zakona o stvarnim pravima gdje treba da se uspostavi jedinstvo objekta i zemljišta. To još uvijek nije okončan postupak što znači da grad nije mogao da bude vlasnik i nije mogao da dobije dozvolu za objekat - istakao je Stanković.

Stanković je naglasio da ovo nije stvar nikakave formalnosti već je ovo stvar upravnog postupka koji se vodi pred organom uprave.

Kaže da na parcelalama gdje se nalazi objekat imamo različite upise koji egzistiraju.

- Tu mislim na SIZ i na fizička lica koja čak u izvršenju su upisana na nepokretnosti gdje ima milion i po maraka vrijednost koja se pominje u evidencijama. To znači da će postojati tužbe, i biće finansijski problema oko kuće Milanovića iz razloga što prvi uslov za dobijanje građevinske dozvole je da ste vlasnik nepokretnosti. Grad nije vlasnik nepokretnosti dok god nije upisan u javne evidencije - poručio je Stanković.

Povezane vijesti:

Odsjek za pravne poslove grada Banjaluke: Opština Banjaluka otkupila kuću Milanovića 70-ih godina