latinica  ћирилица
12/09/2024 |  16:00 ⇒ 17:55 | Autor: RTRS

"Hidroelektrane na Trebišnjici" među najvažnijim karikama u sistemu Elektroprivrede Srpske (VIDEO)

"Hidroelektrane na Trebišnjici" su među najstabilnijim i najvažnijim karikama u sistemu Elektroprivrede Srpske, zato što imaju najveću akumulaciju na Balkanu - jezero Bileća. Na Hidroelektrani "Trebinje 1", u Grančarevu u toku je redovani godišnji remont, koji će trajati do 13. oktobra.
Elektroprivreda Srpske, sastanak - Foto: RTRS
Elektroprivreda Srpske, sastanakFoto: RTRS

Generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović izjavio je da su "Hidroelektrane na Trebišnjici" među najstabilnijim i najvažnijim karikama u sistemu ERS-a zato što imaju najveću akumulaciju na Balkanu, a radovi na remontu pogona uredno teku.

Petrović je istakao da su već nakon 15 dana dva agregata spremna za rad na mreži.

- U slučaju potreba, i sa ovom kotom koju danas imamo, 361 metara nad morem, možemo da koristimo naše agregate. Radujemo se novim padavinama da kota akumulacije "Bileća" bude veća. Već danas su dotoci znatno veći usljed kiše, tako da vjerujemo da ćemo i to stanje popraviti - rekao je Petrović nakon posjete Hidroelektrani "Trebinje jedan".

Direktor HET-a Gordan Mišeljić rekao je da je u toku remont Hidroelektrane "Trebinje jedan" kao najznačajnijeg objekta u vlasništvu ovog preduzeća, te da je juče završeno beznaponsko stanje.

On je naveo da će do 13. oktobra trajati remont, koji se standardno radi u vlastitoj režiji, jedan, drugi, pa treći agregat, a u svakom momentu su raspoloživa dva agregata.

- U našim pogonima je odlično stanje opreme, ona se uredno servisira, održava, mijenjaju se dijelovi koji su zastarjeli i spremnost agregata je uvijek stoprocentna. Mislim da se u zadnjih 10 godina, tri ili četiri puta desio ispad elektrane koji je trajao jako kratko", rekao je Mišeljić.

Napomenuo je da će do 3. oktobra trajati remont Hidrolektrane "Plat", gdje se istovremeno rade oba agregata.

Šef elektro-službe na pogonu Hidroelektrane "Trebinje jedan" Milorad Mitrović rekao je da su u toku redovnog godišnjeg remonta ove hidroelektrane do sada obavljeni radovi u beznaponskom stanju koje je trajalo 10 dana, te da je uglavnom vršen pregled i revizija opreme unutar elektroenergetskih postrojenja.

On je rekao da je u toku remont agregata jedan koji će trajati 10 dana, a nakon toga i remont agregata dva, isto u trajanju 10 dana i remont agregata tri koji će trajati 12 dana.