latinica  ћирилица
12/09/2024 |  16:03 ⇒ 16:03 | Autor: SRNA

Kancelarija: Prištinska policija uhapsila osamdesetogodišnjeg Srbina Tomislava Pantića

Osamdesetogodišnji Srbin Tomislav Pantić uhapšen je u opštini Istok pod sumnjom da je odgovoran za navodni ratni zločin, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
Kancelarija za KiM - Foto: RTRS
Kancelarija za KiMFoto: RTRS

Iz Kancelarije su istakli da Pantićevo hapšenje potvrđuje da je namjera premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija da etnički očisti Kosovo i Metohiju od Srba.

Pantić, koji je u devetoj deceniji života, uhapšen je pod sumnjom da je odgovoran za navodni ratni zločin, iako je u prošlosti često neometano odlazio iz centralne Srbije, gdje je proteklih godina živio, da obilazi svoje imanje u Metohiji.

"Po mnogo puta primijenjenom scenariju, za kojim prištinski organi obično posežu kada nekom Srbinu treba da se otme imovina, Pantića je praktično kidnapovala takozvane kosovske policije i odveden je u Prištinu, iako je u poodmaklim godinama", naveli su iz Kancelarije.

Podsjetili su da je od 2021. godine arbitrarno, bez osnova, na Kosovu i Metohiji uhapšena 71 osoba srpske nacionalnosti, u okviru kampanje zastrašivanja s ciljem da se čitave porodice primoraju na iseljavanje iz južne srpske pokrajine ili da se obeshrabre u želji da se vrate na svoja imanja.

Iz Kancelarije su upozirili da se na Kosovu i Metohiji, pod maskom uspostavljanja navodne vladavine zakona, vrši beskrupulozno etničko čišćenje, koje je samo u proteklih godinu dana rezultiralo iseljavanjem najmanje 15 odsto srpskog stanovništva.

- Nema dana a da Kurtijeva policija ne prebije ili neosnovano uhapsi nekog Srbina, i to se odvija pred očima nezainteresovane međunarodne zajednice čija se reakcija, kada je uopšte ima, svodi na blaga saopštenja osude - naveli su iz Kancelarije.

Oni su istakli da su srpskom narodu na Kosovu i Metohiji uskraćeni elementarni uslovi za opstanak, te da će Srbija u predstojećem periodu odlučnije nego ikad posegnuti za svim političkim i diplomatskim sredstvima kako bi zločin nad srpskim narodom bio spriječen.