latinica  ћирилица
12/09/2024 |  16:11 ⇒ 17:55 | Autor: RTRS

U Višegradu služen pomen za poginule borce - 110 boraca utkalo život u temelje Srpske (VIDEO)

Kod spomen obilježja stradalim Konjičanima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, u Višegradu je služen pomen za poginule borce Druge Hercegovačke brigade Vojske Republike Srpske. 110 boraca ove jedinice utkalo je život u temelje Srpske, a njih 400 je ranjeno. Zbog značajnih podviga odlikovana je Medaljom Petra Mrkonjića.
Parastos u Višegradu - Foto: RTRS
Parastos u VišegraduFoto: RTRS

Pripadnici Hercegovačke brigade učestvovali su u odbrani granica otadžbine. Danas se sjećaju ratnih dana i poginulih saboraca.

- Očitati molitvu, zapaliti svijeće, učiniti pomen borcima. Da nas nešto ovako okuplja na jednom mjestu. Mi smo dali 110 poginulih boraca za Republiku Srpsku - istakao je Јovo Kešić, biši pripadnik Druge Hercegovačke brigade VRS.

- Njihova brigada je bila ponos Hercegovine, koja je učestvovala u najznačajnijim borbama zajedno sa Nevesinjskom brigadom - dodao je Aleksandar Savić, Boračka organizacija Višegrad.

Da borci koji su dali živote nisu zaboravljeni ni u ovom kraju, kao ni stradali civili, dokaz su spomen obilježja.

- U vojničkom groblju je spomenik izgrađen u znak sjećanja na sve njih, kao i u znak sjećanja sve one koji su poginuli kao civilne žrtve - naveo je Mladen Đurević, načelnik opštine Višegrad.

Srpska ne zaboravlja svoje poginule borce gdje god da počivaju i iz kojeg god kraja da dolaze.

Vlada Republike Srpske, u Banjaluci, gradi Centralno spomen obilježje u znak sjećanja na sve njih koji su usadili živote u temelje Srpske.

Za njegovu izgradnju Vlada je do sada izdvojila milion i po hiljada maraka.