latinica  ћирилица
12/09/2024 |  16:49 ⇒ 18:19 | Autor: RTRS

Višković: Iznenađujuća izjava Nermina Nikšića o blokadi projekata u Republici Srpskoj

Vlada Republike Srpske i Vlada FBiH imaju dobru saradnju, te je iznenađujuća izjava predsjednika Vlade FBiH, Nermina Nikšića, u kojoj navodi da su razlog osporavanja dva velika projekta u Republici Srpskoj navodna secesionističaka politika koju vodi Srpska, navodi se u saopštenju Vlade Srpske.
Vlada Srpske - Foto: RTRS
Vlada SrpskeFoto: RTRS

Republika Srpska zajedno sa Srbijom, ide u realizaciju projekta Hidroelektrane Buk Bijela i aerodroma u Trebinju.

Vlada Republike Srpske i Vlada FBiH dobro sarađuju, ali je glavni krivac političko Sarajevo čiji je cilj jasan, a to je spriječiti sve projekte koji utiču na razvoj Republike Srpske i pošlo im je za rukom da realizaciju uspore, ali nikako da spriječe.

Kada je u pitanju konkretno HE Buk Bijela, uzrok problema nalazi se u apelaciji 24 poslanika Predstavničkog doma PS BiH koji su uputili apelaciju Ustavnom sudu BiH, što potvrđuje gore navedene tvrdnje, navodi se u saopštenju.

Projekat izgradnje aerodroma u Trebinju nije blokiran. Dinamika izgradnje aerodroma teče svojim tokom. U toku su radovi u dijelu koji se odnosi na poslove za koje su nadležne institucije Republike Srpske, te projekat teče predviđenom dinamikom.

Na sjednici Predsjedništva BiH 2022. godine nije usvojena inicijativa srpskog člana Predsjedništva BiH da se Prijedlog osnova za vođenje pregovora između BiH i Srbije radi zaključivanja memoranduma za izgradnju aerodroma u Trebinju, uvrsti na dnevni red. Samim tim, Memorandum o razumijevanju i saradnji na realizaciji infrastrukturnog projekta „Izgradnja Aerodroma Trebinje“ između Vlade Republike Srbije i BiH MoR nikad nije usvojen - dodaje se u saopštenju Vlade Srpske.

Takođe, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi, koji je u parlamentarnu proceduru upućen po skraćenom postupku nije dobio podršku Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, već je vraćen u redovnu proceduru.

Važno je naglasiti da osporavanje gasifikacije Republike Srpske traje skoro 15 godina, te se nameće pitanje zašto nekome smeta istočna gasna interkonekcija.

Za Vladu Republike Srpske nikada neće biti prihvatljivo osporavanje projekata koji će stvoriti ljepše i kvalitetnije uslove življenja u Republici Srpskoj i FBiH.

Svaki građanin i u Republici Srpskoj i u Federaciji može imati samo koristi od projekata poput Buk Bijele, jer gradeći hidroelektrane stvaramo zelenu energiju, energiju iz obnovljivih izvora koja nam je svima prijeko potrebna i aerodroma u Trebinju, koji sutra treba da povezuje i služi na dobrovit svima.

Smatramo neprimjerenim korištenje ovakvih projekata tokom predizborne kampanje za lokalne izbore 2024 godine, navodi se u saopštenju Vlade Srpske.

Povezane vijesti:

Nikšić: HE "Buk Bijela" i Aerodrom Trebinje blokirani zbog prijetnji secesijom