latinica  ћирилица
12/09/2024 |  17:20 ⇒ 17:57 | Autor: SRNA

Kovačević: Orban poštuje izbor srpskog naroda u BiH

Srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević izjavio je da je Republika Srpska zahvalna Vladi Mađarske, premijeru Viktoru Orbanu i ministru inostranih poslova Peteru Sijartu što je prepoznaju kao partnera i pronalaze načine da je podrže, ali i što prepoznaju BiH kao zemlju sa kojom treba sarađivati.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

Kovačević je istakao i da premijere Mađarske poštuje ljude koji su izbor i volja srpskog naroda u BiH.

- Orban to poštuje kao što poštuje i sve one koji su izbor i volja bilo kojeg naroda na zapadnom Balkanu i smatra da sa takvim ljudima treba razgovarati i sa njima biti partner, a protiviti se i kažnjavati one koje je narod izabrao jer se nekome ne sviđa politika koju zastupaju u interesu svog naroda - rekao je Kovačević za BHRT-a.

Kovačević je podsjetio na projekat mađarske podrške poljoprivrednicima u Srpskoj, koji su imali mogućost da po povoljnim cijenama nabavljaju mašine iz Mađarske.

- Sijarto je najavio da se kreće sa novim projektom i da će se tražiti druge oblasti u kojima će Mađarska moći konkretno da podrži Republiku Srpsku i njenu privredu - dodao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, Mađarska čeka da uđe u realizaciju projekata koje su u Srpskoj započeli partneri iz Njemačke, a sada su zaustavljeni zbog odluke njemačke Vlade.

- Njemačke kompanije ne žele da raskinu ugovore, čekaju trenutak i traže načine da nastave sa njihovom realizacijom - rekao je Kovačević i dodao da se stav njemačke Vlade još ne mijenja, odnosno da traže da Srpska odustane od poštovanja Ustava BiH kako bi ti ugovori bili raskinuti.

Komentarišući navode pojedinih medija da će ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić za direktora Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ predložiti trećeplasiranog sa rang liste Slobodana Radinkovića umjesto prvoplasiranog Darka Ćuluma, Kovačević je istakao da ne može govoriti o tome dok ne stigne zvaničan prijedlog.

Vjerujem da ćemo dobiti direktora Sipe koji će znati da radi svoj posao u skladu sa zakonom i koji će znati da posao radi profesionalno, rekao je Kovačević i dodao da se nije jednom desilo da mediji objave nešto što se ne dogodi.

Početak Kovačevićevog gostovanja obilježila je oštra diskusija između njega i voditelja.

Kovačevićevu opasku da je zbog saobraćajnog kolapsa jedva stigao do studija BHRT-a u Banjaluci kako bi se uključio u program, voditelj je ocijenio predizbornom kampanjom.

Negirajući da se radi o predizbornoj kampanji, Kovačević je rekao da je to život i da se tiče svih ljudi u Banjaluci, a da on kao narodni predstavnik govori o tome.

- Neko je najavljivao saobraćajnu revoluciju, a dobili smo saobraćajnu lobotomiju. Vlada Republike Srpske i `Putevi Srpske` dali sva potrebna sredstva i što je potrebno da se /saobraćajni/ projekti završe davno i da se rade planski, a neko je čekao namjerno da ih radi u istom trenutku i napravi potpuni cirkus u gradu - zaključio je Kovačević.

KOVAČEVIĆ: SRPSKA NIKADA NIЈE I NEĆE GOVORITI O SECESIЈI

Delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević izjavio je da Republika Srpska nikada nije i neće govoriti o secesiji i da je voljna da razgovara sa svim partnerima u BiH.

Kovačević je rekao da su samostalnost i secesija različiti pojmovi, te da ne postoji nijedna izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u kojoj je rekao da Srpska ide u secesiju.

- Јedino što je Dodik rekao da u Republici Srpskoj na dnevnom redu nije secesija i nikada neće biti - naglasio je Kovačević za BHRT.

Kovačević je dodao da je Republike Srpska voljna da razgovara sa svim partnerima u BiH i svim elementima i faktorima u BiH, kao što su dva entiteta i tri konstitutivna naroda, naglasivši da je relevantno sve što je u skladu sa Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Na pitanje da li Republika Srpska ide u samostalnost, Kovačević je naveo da se stav Srpske nikada nije mijenjao i da su njeni predstavnici zainteresovani prvenstveno za poziciju i status Srpske.

- Prihvatili smo Dejtonski mirovni sporazum, kao i Ustav BiH i ustavnu strukturu i poredak. Ono što piše u Dejtonu i Ustavu BiH je nešto što prihvatamo i uvijek ćemo prihvatati. Svi oni koji misle da je moguće otimati nadležnosti Srpske i ingerencije i zagarantovana prava će u određenom trenutku morati biti suočeni sa odgovorom Republike Srpske - upozorio je Kovačević.

Prema njegovim riječima, Republike Srpska nema ništa protiv da ostane u sastavu BiH ukoliko se govori o dejtonskoj BiH koja funkcioniše u skladu sa Ustavom.

- Ukoliko postoje partneri koji su voljni da nastavimo funkcionisati u skladu sa Ustavom BiH i da svako radi svoj posao u skladu sa Ustavom i nadležnostima, Srpska je tu i biće partneri - naveo je Kovačević.

Kovačević je napomenuo da je Republika Srpska najmanje zadužena zemlja u regionu, te da je mnogo manje zadužena i od Federacije BiH /FBiH/, kada se pogleda kumulativno sa kantonima.

Kovačević je podsjetio da se svakodnevno u medijima navodi da je Republike Srpska prezadužena i da se ponovo zadužuje.

- Srpska nema nikakav problem. I ove godine, kao i svake druge, mnogo više dugovanja vratimo. Јoš vraćamo dugove nastale i prije raspada Јugoslavije i građanskog rata u BiH. I u narednom periodu ćemo se na određeni način zadužiti, ali ćemo i dalje više da vraćamo nego što se zadužujemo - naglasio je Kovačević.

Kovačević je istakao da je najvažnije da u Srpskoj postoji potpuna finansijska, ekonomska i svaka druga stabilnost.

- Plate su prosječne više nego u FBiH, a to je do prije nekoliko godina bilo nezamislivo. Najniža plata je ubjedljivo najviša u regionu, tako da je Srpska potpunio stabilna. Sve plate se isplaćuju redovno. Sve penzije i sve obaveze, kao što su poljoprivredne subvencije i socijalna davanja se izmiruju redovno - rekao je Kovačević.