latinica  ћирилица
12/09/2024 |  17:47 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Nikšić priznao da FBiH blokira razvojne projekte Srpske sa Srbijom; Višković pita: Ne smeta vam ruski gas po povoljnoj cijeni (VIDEO)

Da Federacija BiH blokira razvojne projekte koje Republika Srpska nastoji sprovesti sa Srbijom, javno je priznao federalni premije Nermin Nikšić. Postupke političkog Sarajeva pravda navodnom secesijom i nepoštovanjem institucija BiH. To je samo opravdanje da se spriječi ekonomski razvoj Srpske i investicije Srbije, kaže srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović. Pošto federlni premijer potencira priču o secesiju koju niko u Srpskoj ne planira, te javno priznaje da Bošnjaci blokiraju projekte, onda odgovor možda i treba biti da Srpska radi na tome, kaže premijer Radovan Višković.
Nermin Nikšić - Foto: RTRS
Nermin NikšićFoto: RTRS

Kada je prije više od tri godine položen kamen temeljac za sistem HE Buk Bijela uzvodno od Foče, Srpska i Srbija su u tome vidjeli razvojnu šansu, Bošnjaci urušavanje države. I ponuda Beograda da finansira izgradnju aerodroma u Trebinju, u Sarajevu je "dočekana na nož". Nikada bošnjački kadrovi u Savjetu ministara i Predsjedništvu, nisu dali saglasnost ni za novi gasovod iz Srbije koji bi u Republici Srpskoj odnosno BiH ušao kod Bijeljine. Јedan od lidera "Trojke" Nermin Nikšić javno je priznao da Federacija blokira te projekte.

- Projekti koje spominjete su od šireg interesa a realizuju se uglavnom na teritoriji Republike Srpske. Ipak zbog skorijih dešavanja, prijetnji kojekavim secesijama, nepoštivanjem države, brojni projekti su ostali blokirani. Štetu zbog toga trpe najviše građani tog dijela BiH - naglasio je Nermin Nikšić, predsjednik Vlade Federacije.

Nikšićevo priznanje je ogolilo bošnjačku politiku: blokiraj sve što ima veze sa Srbijom i doprinosi napretku Srpske. Nema primjera u postdejtonskoj BiH kaže srpski član Predsjedništva da su predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama zaustavljali projekte u Federaciji, bilo da je finasiran iz Turske, Njemačke ili neke druge države.

- Otpor koji postoji prema Republici Srpskoj i investicijama koje dolaze iz Srbije nije nešto novo, nego je to nešto naslijeđeno i što se vuče čitav niz godina. Suština je da se projekti koji treba da realizuju u Srpskoj, oni ne žele da se realizuju u Srpskoj , investitor je iz Srbije oni ne žele da Srbija to radi zajedno sa Srpskom, to je odnos koji oni imaju - poručila je Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH.

Premijer Srpske zatečen je javnim priznanjem federalnog kolege da se zbog navodne secesije razvojni projekti koje Srpska planira sa Srbijom namjerno blokiraju. Ako je i bilo takve priče, ona je iznuđeni odgovor na akcije političkog Sarajeva i dijela međunarodne zajednice protiv Srpske, kaže Radovan Višković i pita Nermina Nikšića zašto mu smeta novi gasovod kada Federacija godinama već koristi ruski gas po povoljnim cijenama. Isto pitanje je i za Buk Bijelu i aearodrom u Trebinju.

- Gasovod koji bi se radio od Bijeljine do Banjaluke i dalje do Prijedora ne bi bio samo na upotrebu srpskom narodu, nije to srpski gasovod. Aerodorom Trebinje pa kome može da smeta povezivanje BiH sa ostatkom svijeta, kada sam bio u Pekingu kineske kompanije su se raspitivale oko tog projekta jer su razmišljali kako bi čarter letove dovozili kinske turista prema Trebinju, Dubrovniku. Smetali vam gospodine Nikšiću i Buk Bijela, pa to je zelena energija, to je vaša obaveza - naglasio je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Višković podsjeća Nikšića da izgradnju Istočne gasne konekcije Bošnjaci blokiraju već 15 godina. Osim blokade ovih projekata političko Sarajevo "zarobilo" je stotine miliona maraka koje po raznim osnovama pripadaju Republici Srpskoj, kaže Željka Cvijanović. Cilj im je da finansijski uruše Srpsku, što im, poručuju premijer Srpske i srpski član Predsjedništva, neće uspjeti.