latinica  ћирилица
12/09/2024 |  18:06 ⇒ 20:42 | Autor: RTRS

Peticija mještana urodila plodom: Počelo asfaltiranje puta Brod - Derventa (FOTO/VIDEO)

Duže od 20 godina stanovnici Mjesne zajednice Grk u Brodu čekaju na asfaltiranje dionice duge dva kilometra koja ovo i susjednih šest sela spaja kraćim putem do Dervente. Potrebu mještana, prepoznala je Vlada Srpske i obezbijedila neophodnih oko 400 hiljada maraka. Radovi su počeli, a mještani očekuju da će već za deset dana putovanje do Dervente biti brže i jednostavnije.
Asfaltiranje - Foto: RTRS
AsfaltiranjeFoto: RTRS

Goran Trgić zbog posla svakodnevno putuje u Derventu. Dionica makadamskog puta u dužini od dva kilometra godinama mu kaže "zadaje glavobolju". Iako teritorijalno mještani Grka pripadaju opštini Brod, Derventa im je za oko tri kilometra bliža.

- Ovaj put je bio u jako lošem stanju, preko 20 godina smo čekali na asfaltiranje i spajanje sa Derventom. To nam je puno doprinijelo i nama samim mještanima i onim okolnih koji putuju prema Derventi - priča Goran Trgić, mještanin MZ Grk.

Da bi riješili dugogodišnji problem, mještani su organizovali potpisivanje peticije i prikupili više od 300 glasova. Uputili su je na adresu Vlade Srpske, koja je prepoznala njihov problem i i za asfaltiranje obezbijedila oko 400.000 maraka.

- Јa sam vjerovala da će doći taj dan, peticija je uspjela. Hvala Vladi što je propoznala to što smo tražili, što tražimo godinama, to nam je glavno, to smo željeli, nije samo naše selo, čitav Brod - naglašava Јelinka Todorović, mještanka MZ Grk.

Mještani sela Grk - asfaltiranje (Foto: RTRS )

Osim za mještane sela Grk, novi asfalt pojednostaviće život stanovnicima Vinske, Klakara, Unke i sela Kolibe. Mašine su na terenu, postavlja se podloga, a već za deset dana trebalo bi da bude završen i asfalt.

- Asfalt koji nam je puno omogućio, nije samo nama nego još šest sela, koji svi koriste ovaj put. Hoću da kažem da smo peticiju potpisivali da bi nam Vlada omogućila da dobijemo asfalt, da olakšamo sebi i svima drugim - rekla je Milena Todorović, predsjednica Mjesne zajednice Grk.

Asfalitiranje - selo Grk (Foto: RTRS)

Novi asfalt omogućiće mještanima brži i jednostavniji odlazak do Dervente i dalje do Doboja, ali i bolju povezanost mjesnih zajednica na području Broda.