latinica  ћирилица
12/09/2024 |  18:50 ⇒ 20:38 | Autor: RTRS

Orban i Sijarto nakon razgovora s Dodikom: Umjesto sankcija, neophodan dijalog i saradnja (FOTO/VIDEO)

Mađarska poštuje odluke koje donose demokratski izabrani predstavnici i osuđuje politiku sankcija i prijetnji koje vodi Zapad. Ovo su u Budimpeši naglasili mađarski premijer Viktor Orban i ministar inostranih poslova Peter Sijatro nakon razgovora sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.
Sastanak Dodika i Orbana (Foto: Fejsbuk/Szijjártó Péter) -
Sastanak Dodika i Orbana (Foto: Fejsbuk/Szijjártó Péter)

Da Srpska cijeni miroljubivu, otvorenu, transparentnu i tolerantnu politiku Mađarske, naglasio je Dodik. Zaključeno je da je saradnja Srpske i Mađarske urodila plodom i značajnim rezultatima.

Nastavlja se prijateljska saradnja Republike Srpske i Mađarske. Potvrdio je to još jedan sastanak predsjednika Srpske Milorada Dodika i mađarskog premijera Viktora Orbana u Budimpešti. Dvojica lidera razgovarali su o evropskom putu Republike Srpske i BiH ali i ekonomskoj saradnji.

- Ono što jeste važno to je činjenica da je Mađarska zainteresovana za regionalna pitanja, prije svega Zapadnog Balkana ali to je sasvim prirodno, jer je ona naslonjena na Zapadni Balkan i razgovara sa svima koji žele da razgovaraju.  Moram da kažem jedan odličan sastanak po svim aspektima. Јa sam imao priliku da ga upoznam sa našom trenutno političkom situacijom, nešto što njima nije nepoznato. Oni su ozbiljna država - rekao je Dodik.

Promovisanje integracije Balkana je glavni cilj predsjedavanja Mađarske EU, kaže mađarski premijer Viktor Orban. Naglasio je da bezbjednost Evrope počinje na Balkanu.

Dodik i Sijarto (foto: RTRS)

- Stabilnost zapadnog Balkana ključna je za EU. Umjesto lekcija i sankcija, mi vjerujemo u dijalog i saradnju. Moj današnji sastanak sa predsjednikom Miloradom Dodikom bio je svrsishodan - istakao je Orban.

Da Mađarska poštuje politiku koju vodi Republika Srpska i njeni demokratski izabrani predstavnici potvrdio je i šef mađarske diplomatije Peter Sijarto nakon bilateralnog sastanka da Dodikom. Mađarska se protivi politici sankcija koje vode zapadne zemlje i zahtijeva poštovanje izbora građana.

- Treba da ih poštujemo i da poštujemo njihove odluke ko da budu njihovi rukovodioci, ko da budu njihove vođe i da ostavimo po strani prijetnju sankcijama ili bilo kakvu drugu vrstu prijetnje ili pritisaka - izjavio je Sijarto.

Predsjednik Republike zahvalio je Mađarskoj na politici koju provodi. Dodik je rekao da Srpska ne odustaje od evropskog puta, ali da neće pristati da taj put bude popločan raznim nametanjima stranaca.

- Mi u Republici Srpskoj visoko cijenimo zainteresovanost da pomognete na našem putu ka EU. Јa izražavam stav Republike Srpske da je naš cilj EU preko institucija BiH, ali isto tako o tome smo razgovarali, ima mnogo zastoja, ne poštuje se Ustav  i Dejtom, ogroman je intervencionizam - dodao je Dodik.

Na sastancima u Budimpešti potvrđen je napredak u konkretnim projektima koje zajednički sprovode Srpska i Mađarska. Oni iz oblasti poljoprivrede pokazali su se kao pun pogodak na obostrano zadovoljstvo.

- Potvrđujem dobre rezultate za program poljoprivrede i to je nešto što ste duboko u pravu kad kažete da je to na obostrano zadovoljstvo i korist i jedne i druge strane. Јa gdje god dođem na teren u Republici Srpskoj pitaju me da li ćemo produžiti taj program što znači da je to bilo uspješno i da je došlo do onih koji su najvažniji, a to su ljudi - istakao je Dodik.

- Zajednički smo zaključili jedan veoma uspješan program poljoprivrednog razvoja. Mađarska vlada je obezbijedila 26,5 miliona evra Republici Srpskoj za poljoprivrednike koji rade u toj zemlji, ukupno za 1.782 - naveo je Sijarto.

Dogovoren je nastavak programa PROGRESUS kao i pokretanje novih projekata iz oblasti energetike- u oblasti solarne i energije vjetra, kao i u prečišćavanju otpadnih voda. Tim povodom Banjaluku bi uskoro trebalo da posjeti mađarski ministar energetike.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik sastao se u Sentandreji i sa mitropolitom budimskim Lukijanom, a u Srpskom crkvenom muzeju večeras je otvorena manifestacija "Srpski dani-mjesec srpske kulture u Mađarskoj"