latinica  ћирилица
12/09/2024 |  19:03 ⇒ 19:33 | Autor: SRNA

Mitropolit Lukijan: Zahvalnost Dodiku za donaciju i pomoć za promociju srpske kulture

Manifestacija "Srpski dani - Mjesec srpske kulture u Mađarskoj" u organizaciji Eparhije budimske, a pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, otvorena je večeras u Srpskom crkvenom muzeju u Sentandreji.
Mitropolit Lukijan - Foto: SRNA
Mitropolit LukijanFoto: SRNA

- Manifestacija "Srpski dani - Mjesec srpske kulture u Mađarskoj" u organizaciji Eparhije budimske, a pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, otvorena je večeras u Srpskom crkvenom muzeju u Sentandreji.

Mitropolit budimski Lukijan naglasio je da je cilj manifestacije njegovanje srpske kulture i tradicije, te zahvalio pokroviteljima ali i Mađarskoj u kojoj se uživaju vjerske i kulturne slobode.

- Zahvaljujem pokroviteljima, predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i ministarstvu kulture Srbije. Hoću da istaknem da je predsjednik Dodik i ove godine značajno pomogao i donirao sredstva koja ćemo iskoristiti za promociju kulture. Ova pomoć nije prva, a neće biti ni posljednja - istakao je mitropolit Lukijan.

Otvarajući manifestaciju, mitropolit budimski je rekao da je pojam kulture jedan od najsloženijih pojmova, jer predstavlja sve duhovne okvire koji formiraju pogled na svijet.

- O bogatstvu naše kulture ne treba previše govoriti. O njoj govore manastiri, kolo, gusle, film, pa i vez sa Zmijanja. Govore i djela naših velikih umjetnika poput Uroša Predića, pa sve do danas - ukazao je u obraćanju prisutnima mitropolit Lukijan.

Ambasador BiH u Mađarskoj Biljana Gutić Bjelica istakla je na otvaranju "Srpski dani - Mjesec srpske kulture u Mađarskoj" u Sentandreji da je ovo događaj koji ima simbolički, kulturni i vjerski značaj i da na jedinstven način predstalja srpsku tradiciju i običaje.

- To je odraz dobre saradnje srpskog i mađarskog naroda. Srbi i Mađari su prijateljski i hrišćanski narodi koji zasnivaju viziju prošle, sadašnje i buduće saradnje - rekla Gutić Bjelica obrativši se u ime predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Naglasila je da Kabinet predsjednika Republike Srpske već drugu godinu, koliko se i održava manifestacija, podržava ovaj značajan događaj za srpski narod.

Manifestacija je otvorena izložbom u Srpskom crkvenom muzeju "Uroš Predić u Sentandreji"

Autor izložbe i kustos muzeja Kosta Vuković istakao je da je namjera bila da se osim prikazivanja djela Uroša Predića prikaže i zasluga porodice Vujić koja je zaslužna za čuvanje nekih djela od neprocjenjivog značaja, koja su poklonjena muzeju.

- Ovu priliku koristim da zahvalim porodici Vujić koji su Srpskom crkvenom muzeju poklonili ova djela. Riti Vujić u to ime poklanjamo Memorijalnu plaketu - rekao je Vuković.

Otvaranju manifestacije u Mađarskoj prisustvovao je državni sekretar Vlade Mađarske, gradonačelnik Sentandreje Filip Žolta, predstavnici javnog i kulturnog života te brojni gosti