latinica  ћирилица
12/09/2024 |  19:20 ⇒ 20:53 | Autor: RTRS

RUGIP: Grad Banjaluka nije vlasnik kuće Milanovića; Dodik: Grad doveo Vladu u zabludu, moguće milionske tužbe (VIDEO)

Večeras je otvorena obnovljena, jedna od najstarijih kuća u Banjaluci, porodice Milanović, sagrađena još 1893.godine.
Kuća Milanovića - Foto: RTRS
Kuća MilanovićaFoto: RTRS

Sve radove na obnovi sa 4,5 miliona maraka potpuno je finansirala Vlada Republike Srpske. I niko od zvaničnika Srpske na otvaranju se nije pojavio. Razlog - zato što je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković sve doveo u zabludu, uzeo novac od Vlade, a nije riješio imovinsko-pravne odnose, niti pribavio građevinsku dozvolu.

Ko je prekršio zakone i ko bi zbog toga mogao krivično odgovarati?

Umjesto da grad na Vrbasu dobije najveći kulturni hram, koji bi bio ponos svih Banjalučana, za kojeg je Vlada Srpske izdvojila pozamašnu sumu novca, Stanivuković je i ovaj put izveo predstavu u vlastitoj režiji. Uzeo je novac od Vlade, kuća obnovljena, ali nije riješeno osnovno pitanje - imovinsko-pravni odnosi bez čega nije mogla biti obezbijeđena ni građevinska dozvola.

Kuća nije u vlasništvu grada, iako je to Stanivuković vješto plasirao u javnosti i tako doveo u zabludu sve institucije i Vladu.

- To je jedna totalna neodgovornost da se ulaže u imovinu koja je tuđa, to je još nedefinisano. Čuli smo da postoji problem sa porodicom koja je zatražila ranije kroz privatizaciju neke akcije. Ne mogu da vjerujem, mislim da je u najmanju ruku nekorisno sve to što se radi. Na taj način dovesti Vladu u zabludu je ozbiljan problem - izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik

Tog problema, čini se, gradonačelnik Banjaluke nije bio svjestan. Јer da jeste, trebalo bi da zna da se vlasništvo nad nekom imovinom stiče upisom u javnu evidenciju - zemljišnu knjigu.

Iako iz grada Banjaluke na svojoj internet stranici tvrde da je opština zemljište kupila sedamdesetih godina, iz RUGIPP-a navode da nigdje u evidencijama nema grada kao vlasnika.

Pojašnjavaju da se kuća vodi na nekoliko fizičkih lica i kada oni daju saglasnot, grad tek tad može dobiti građevinsku dozvolu.

- Prvi uslov za dobijanje građevinske dozvole je da ste vlasnik nepokretnosti. Grad nije vlasnik ove nepokretnosti dok god nije upisano u javni registar RUGIPP-a. Ako se strane žale, one koje su upisane na parceli to ide na sud, i pokreće se upravni postupak - objasnio je direktor RUGIPP-a Dragan Stanković

Za sve ovo postoji opravdana sumnja da je gradska administacija ponovo, po ko zna koji put prekršila zakon. Iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske upozoravaju da je potrebno ispitati da li u postupanjima grada ima elemenata krivične odgovornosti.

- Otvaranje obnovljene kuće Milanovića nije društveni događaj nego politički skup Partije demokratskog progresa, zbog čega predstavnici institucija Republike Srpske i kulturni radnici neće prisustvovati - poručili su iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske. 

Stanivuković, kažu naši sagovornici, nije samo prevario državu, građane, već i nasljednike porodice Milanović. A zakon je i ovaj put jasan, ukoliko se porodica odluči na pokretanje sudskog postupka, grad će se, upozoravaju, zbog samovolje i neznanja gradonačelnika naći pred milionskom tužbom.